Jak wykorzystać kapustę kiszoną w kuchni? Można ją jeść na wiele sposobów, zarówno bez przetwarzania, jak i w surówkach, kapuśniaku i bigosie. Prostym, a przy tym pysznym przepisem jest też kapusta zasmażana. Niektórzy robią ją z młodej kapusty, inni z białej, ale do tego dania sprawdzi się też kiszonka.
Kapusta kiszona zasmażana wyjdzie idealna, jeśli będziesz pilnować ilości wody. Nie może być jej więcej niż "na dwa palce" (czyli ok. 2-3 cm). Powinna ją lekko przykrywać. Dzięki temu nie rozgotuje się, nie straci smaku i będzie mieć idealną konsystencję. Jak zrobić dobrą kapustę kiszoną zasmażaną? Nie zapomnij też o zasmażce.
Jeśli dodasz do kapusty zasmażanej porcję podsmażonego boczku wędzonego, możesz z niej zrobić prosty obiad i podać np. z samymi tłuczonymi ziemniakami, ale w takim wydaniu także możesz ją serwować np. z pieczenią, kotletami schabowymi, golonką lub innym ulubionym daniem mięsnym. Do zrobienia będą ci potrzebne:
Bardzo kwaśną kapustę opłucz pod bieżącą wodą na sicie. Odciśnij. Wrzuć do garnka, zalej wodą, wrzuć kilka listków laurowych, 5-6 ziarenek ziela angielskiego i kminek. Zagotuj na wolnym ogniu. Posiekaj cebulę. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Zeszklij ją albo podsmażaj, aż się zezłoci. Wrzuć do gotującej się kapusty. Gdy będzie już miękka, a woda już prawie w całości odparuje, dopraw pieprzem i solą w razie potrzeby. Na tej samej patelni rozgrzej łyżkę masła, wrzuć czubatą łyżkę mąki pszennej. Wymieszaj drewnianą łyżką albo silikonową trzepaczką energicznie, żeby nie powstały grudki. Podsmażaj chwilę i wrzuć do kapusty. Mieszaj, by nie powstały grudki, aż kapusta zgęstnieje.
PORADA! Jeśli nie przepadasz za smakiem kminku, możesz do kapusty zasmażanej wrzucić majeranek, oregano, cząber, parę liści laurowych, imbir albo gwiazdkę anyżu. Każdy z tych dodatków pomoże na wzdęcia i ułatwi trawienie. Dobrym pomysłem jest też zmielenie ziarenek kminku.