Najlepsze dania powstają z "czyszczenia lodówki". Z kilku produktów możesz stworzyć sycące i pożywne danie, w którym nie brakuje mięsa i warzyw. Zamiast kolejny raz kupować składniki na leczo albo gulasz, postaw na chłopski garnek, znany również jako chłopski kociołek. Jego największymi zaletami są łatwość wykonania, prostota i wszechstronność.
Kiedyś pożywne i kolorowe danie było serwowane głównie mężczyznom pracującym fizycznie, stąd jego nazwa. Ludzie wrzucali do naczynia resztki innych potraw oraz produkty, które aktualnie mieli pod ręką. Dzięki temu chłopski garnek można zrobić tak naprawdę ze wszystkiego, co masz w lodówce. Przygotowanie zajmie ci jakieś pół godziny, a cała rodzina będzie zadowolona. Podam ci przepis, z którego zazwyczaj korzystam:
Pokrój boczek w kostkę i podsmaż z posiekaną cebulą. Dodaj pokrojone ziemniaki, paprykę oraz kiełbasę. Wsyp przyprawy, zalej całość bulionem, wymieszaj i poczekaj 5 minut. Na sam koniec dodaj przecier pomidorowy. Ponownie dokładnie wszystko wymieszaj i gotuj na małym ogniu jeszcze przez 15 minut. Chłopski garnek to świetna propozycja na obiad w chłodne dni. Rozgrzewa i syci na długo. Danie można podawać solo albo w towarzystwie świeżego pieczywa. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.
PORADA! Do garnka możesz też wrzucić kapustę, fasolkę szparagową, pieczarki, marchewkę, a nawet kaszę. Eksperymentuj ze składnikami, dopasuj je do swoich upodobań i tego, co aktualnie jest dostępne w sklepach.