Lepszego soku z winogron nigdy nie piłam. Moja babcia zawsze dodawała łyżeczkę tej przyprawy

Obecnie dojrzewa wiele pysznych owoców, w tym winogrona. Co można z nich wyczarować? Wiele przysmaków - dżemy, konfitury czy soki. Nie ukrywam, że ta ostatnia propozycja jest moją ulubioną. Sposoby na przygotowanie napoju są dwa, ale jeden wymaga specjalnego urządzenia. Proponujemy więc ten drugi, równie prosty. Zresztą zobaczcie sami.

Co do zasady sok z winogron (i nie tylko) można wygodnie przygotować, używając sokownika, ale nie każdy go posiada. Na szczęście dawniej gospodynie radziły sobie i bez takiego wyposażenia. Jak? Naprawdę prosto - wystarczy tylko głęboki garnek i przepis, który dostałam kiedyś od babci. Nie wierzycie? Przekonajcie się sami.

Zobacz wideo Wino gronowe jest dobre dla serca, a rodzynki to źródło błonnika

Sok winogronowy to tylko cztery składniki. Z czego jeden jest tylko opcjonalny

Przygotowanie soku z winogron jest naprawdę banalnie proste i nie wymaga od nas dużego nakładu pracy. Potrzebujemy jedynie trzech podstawowych składników - owoców, cukru i wody. Nie można jednak zapominać też o przyprawach. Moja babcia zawsze dodawała do napoju odrobinę cynamonu.   

Składniki na domowy sok z winogron:

  • winogrona (dowolnego rodzaju) - kilogram,
  • cukier - pół szklanki,
  • woda - pół szklanki,
  • przyprawy - są opcjonalne i dodać można naprawdę różne: cynamon, kardamon, goździki, wanilię bądź nawet odrobinę soku z cytryny. Co kto lubi.

Jak przygotować domowy sok z winogron na zimę? Najlepiej z przepisu mojej babci

Zanim zabierzesz się do przygotowania soku z winogron, umyj owoce i usuń szypułki. Potem wrzuć je do głębokiego garnka, zalej wodą i dodaj cukier oraz wybrane przyprawy do smaku. Moja babcia dodawała łyżeczkę cynamonu. Teraz gotuj całość na małym ogniu do momentu, aż winogrona zaczną się rozpadać i puszczą sok. Zdejmij garnek z ognia i poczekaj, aż zawartość nieco przestygnie.

Odcedź wszystko przez sitko lub gazę do innego naczynia. Jeśli chcesz zawekować sok, to należy go jeszcze raz podgrzać (i ewentualnie dodać cukru bądź przypraw), po czym przelać do czystych, wyparzonych wcześniej słoików i dobrze je zakręcić. I gotowe. Smacznego! Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: