Co do zasady sok z winogron (i nie tylko) można wygodnie przygotować, używając sokownika, ale nie każdy go posiada. Na szczęście dawniej gospodynie radziły sobie i bez takiego wyposażenia. Jak? Naprawdę prosto - wystarczy tylko głęboki garnek i przepis, który dostałam kiedyś od babci. Nie wierzycie? Przekonajcie się sami.
Przygotowanie soku z winogron jest naprawdę banalnie proste i nie wymaga od nas dużego nakładu pracy. Potrzebujemy jedynie trzech podstawowych składników - owoców, cukru i wody. Nie można jednak zapominać też o przyprawach. Moja babcia zawsze dodawała do napoju odrobinę cynamonu.
Składniki na domowy sok z winogron:
Zanim zabierzesz się do przygotowania soku z winogron, umyj owoce i usuń szypułki. Potem wrzuć je do głębokiego garnka, zalej wodą i dodaj cukier oraz wybrane przyprawy do smaku. Moja babcia dodawała łyżeczkę cynamonu. Teraz gotuj całość na małym ogniu do momentu, aż winogrona zaczną się rozpadać i puszczą sok. Zdejmij garnek z ognia i poczekaj, aż zawartość nieco przestygnie.
Odcedź wszystko przez sitko lub gazę do innego naczynia. Jeśli chcesz zawekować sok, to należy go jeszcze raz podgrzać (i ewentualnie dodać cukru bądź przypraw), po czym przelać do czystych, wyparzonych wcześniej słoików i dobrze je zakręcić. I gotowe. Smacznego! Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.