• Link został skopiowany

Puszyste, delikatne i ekspresowe. Placki z 3 składników biją racuchy na głowę

Są delikatne, puszyste i gotowe w kilka minut. Te placki jogurtowe mogą stać się twoim nowym śniadaniowym hitem i to bez zbędnego wysiłku w kuchni.
Placuszki z maślanki
Fot. iStock, Lightandmagic

Placki to klasyk, który nigdy się nie nudzi. Tym razem mamy dla ciebie przepis, który łączy szybkość przygotowania z obłędnym smakiem. Jogurtowe placuszki są tak lekkie i mięciutkie, że znikają z talerza, zanim zdążysz je udekorować. Wystarczy tylko wymieszać składniki, by nadać ciastu odpowiednią konsystencję, przelać do rękawa cukierniczego i wycisnąć na patelnię. Można też pominąć krok z rękawem i wlewać ciasto bezpośrednio na patelnię chochelką. Poniżej znajdziesz cały przepis. Wideo, które jest dostępne na YouTubie na kanale słodkie przepisy, możesz obejrzeć tutaj.

Zobacz wideo Zobacz też przepis Hapsa na inne wyjątkowe placuszki - serniczki z patelni

Przepis na placki jogurtowe, które zrobisz w kilka minut

Składniki:

  • 175 g mąki pszennej,
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • jajko,
  • opakowanie cukru waniliowego.

Sposób przygotowania:

Do miski wbijamy jajko i wsypujemy cukier oraz cukier waniliowy. Roztrzepujemy i po upływie około pół minuty zaczynamy wlewać do naczynia olej. Robimy to stopniowo, cały czas mieszając składniki. Masa zacznie gęstnieć i zmieni kolor z intensywnie żółtego na nieco bledszy. Wtedy dodajemy jogurt i jeszcze raz dokładnie mieszamy.

Wsypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Mieszamy, masa zacznie się robić coraz bardziej gęsta i klejąca. Gdy w cieście nie będą już widoczne żadne grudki mąki, przelewamy je do rękawa cukierniczego.  Na patelni rozgrzewamy oliwę i wyciskamy na nią ciasto na placki jogurtowe. Smażymy je na małym ogniu z obu stron do zrumienienia. Po usmażeniu przekładamy na talerz. Placki jogurtowe można obtoczyć w drobnym cukrze, posypać cukrem pudrem, polać roztopioną czekoladą lub udekorować ulubionymi owocami. 

Więcej o: