Placki to klasyk, który nigdy się nie nudzi. Tym razem mamy dla ciebie przepis, który łączy szybkość przygotowania z obłędnym smakiem. Jogurtowe placuszki są tak lekkie i mięciutkie, że znikają z talerza, zanim zdążysz je udekorować. Wystarczy tylko wymieszać składniki, by nadać ciastu odpowiednią konsystencję, przelać do rękawa cukierniczego i wycisnąć na patelnię. Można też pominąć krok z rękawem i wlewać ciasto bezpośrednio na patelnię chochelką. Poniżej znajdziesz cały przepis. Wideo, które jest dostępne na YouTubie na kanale słodkie przepisy, możesz obejrzeć tutaj.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Do miski wbijamy jajko i wsypujemy cukier oraz cukier waniliowy. Roztrzepujemy i po upływie około pół minuty zaczynamy wlewać do naczynia olej. Robimy to stopniowo, cały czas mieszając składniki. Masa zacznie gęstnieć i zmieni kolor z intensywnie żółtego na nieco bledszy. Wtedy dodajemy jogurt i jeszcze raz dokładnie mieszamy.
Wsypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Mieszamy, masa zacznie się robić coraz bardziej gęsta i klejąca. Gdy w cieście nie będą już widoczne żadne grudki mąki, przelewamy je do rękawa cukierniczego. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wyciskamy na nią ciasto na placki jogurtowe. Smażymy je na małym ogniu z obu stron do zrumienienia. Po usmażeniu przekładamy na talerz. Placki jogurtowe można obtoczyć w drobnym cukrze, posypać cukrem pudrem, polać roztopioną czekoladą lub udekorować ulubionymi owocami.