Wszyscy kochamy placki. A przynajmniej mamy nadzieję, że tak jest. Ale czy znacie kogoś, kto potrafiłby oprzeć się cieniutkim naleśnikom, amerykańskim pancakes, puszystym plackom japońskim lub naszym racuchom - z jabłkami albo bez? Każdy uwielbia co najmniej jeden z wymienionych rodzajów placków. Do tej listy pyszności trzeba jednak dopisać jeszcze placki jogurtowe. Są puszyste, mięciutkie i robi się je ekspresowo. Wystarczy tylko wymieszać składniki, by nadać ciastu odpowiednią konsystencję, przelać do rękawa cukierniczego i wycisnąć na patelnię. Można też pominąć krok z rękawem i wlewać ciasto bezpośrednio na patelnię chochelką. Poniżej znajdziesz cały przepis. Wideo, które jest dostępne na Youtubie na kanale słodkie przepisy, możesz obejrzeć tutaj.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Do miski wbijamy jajko i wsypujemy cukier oraz cukier waniliowy. Roztrzepujemy i po upływie około pół minuty zaczynamy wlewać do naczynia olej. Robimy to stopniowo, cały czas mieszając składniki. Masa zacznie gęstnieć i zmieni kolor z intensywnie żółtego na nieco bledszy. Wtedy dodajemy jogurt i jeszcze raz dokładnie mieszamy.
Wsypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Mieszamy, masa zacznie się robić coraz bardziej gęsta i klejąca. Gdy w cieście nie będą już widoczne żadne grudki mąki, przelewamy je do rękawa cukierniczego. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wyciskamy na nią ciasto na placki jogurtowe. Smażymy je na małym ogniu z obu stron do zrumienienia.
Po usmażeniu przekładamy na talerz. Placki jogurtowe można obtoczyć w drobnym cukrze, posypać cukrem pudrem, polać roztopioną czekoladą lub udekorować ulubionymi owocami. Smacznego!