Weź jogurt, jajko i mąkę. Te placuszki są lepsze nawet od racuchów

Niewiele potrzeba, by zrobić pyszne placuszki. Mogą być zarówno twoim śniadaniem, jak i kolacją czy po prostu przekąską w ciągu dnia. Potrzebujesz naprawdę podstawowych składników, a dodatek jogurtu sprawia, że te placki są lepsze nawet od racuchów (ale nadal je uwielbiamy!).

Wszyscy kochamy placki. A przynajmniej mamy nadzieję, że tak jest. Ale czy znacie kogoś, kto potrafiłby oprzeć się cieniutkim naleśnikom, amerykańskim pancakes, puszystym plackom japońskim lub naszym racuchom - z jabłkami albo bez? Każdy uwielbia co najmniej jeden z wymienionych rodzajów placków. Do tej listy pyszności trzeba jednak dopisać jeszcze placki jogurtowe. Są puszyste, mięciutkie i robi się je ekspresowo. Wystarczy tylko wymieszać składniki, by nadać ciastu odpowiednią konsystencję, przelać do rękawa cukierniczego i wycisnąć na patelnię. Można też pominąć krok z rękawem i wlewać ciasto bezpośrednio na patelnię chochelką. Poniżej znajdziesz cały przepis. Wideo, które jest dostępne na Youtubie na kanale słodkie przepisy, możesz obejrzeć tutaj.

Zobacz wideo Zobacz też przepis Hapsa na inne wyjątkowe placuszki - serniczki z patelni

Przepis na placki jogurtowe, które zrobisz w kilka minut

Składniki:

  • 175 g mąki pszennej,
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • jajko,
  • opakowanie cukru waniliowego.

Sposób przygotowania:

Do miski wbijamy jajko i wsypujemy cukier oraz cukier waniliowy. Roztrzepujemy i po upływie około pół minuty zaczynamy wlewać do naczynia olej. Robimy to stopniowo, cały czas mieszając składniki. Masa zacznie gęstnieć i zmieni kolor z intensywnie żółtego na nieco bledszy. Wtedy dodajemy jogurt i jeszcze raz dokładnie mieszamy.

Wsypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Mieszamy, masa zacznie się robić coraz bardziej gęsta i klejąca. Gdy w cieście nie będą już widoczne żadne grudki mąki, przelewamy je do rękawa cukierniczego.  Na patelni rozgrzewamy oliwę i wyciskamy na nią ciasto na placki jogurtowe. Smażymy je na małym ogniu z obu stron do zrumienienia.

Po usmażeniu przekładamy na talerz. Placki jogurtowe można obtoczyć w drobnym cukrze, posypać cukrem pudrem, polać roztopioną czekoladą lub udekorować ulubionymi owocami. Smacznego!

Więcej o: