Ciasto kubeczkowe znam od lat i nigdy mnie nie zawiodło. Zrobisz je w 5 minut

Myślisz, że aby zrobić dobre ciasto, musisz mieć piekarnik? Nic podobnego. Ba! Nie musisz go nawet wstawiać do lodówki, żeby stężało. Wystarczy, że wymieszasz składniki i włożysz do... mikrofalówki. Tak powstaje ciasto kubeczkowe, znane też jako ciasto w kubku lub z kubka. Będzie gotowe w kilka minut.

Ciasto kubeczkowe to hit, gdy mamy mało czasu, a ochota na słodkie nie chce odpuścić. Jeżeli pieczesz desery regularnie, prawdopodobnie większość składników masz już w domu. Wygospodaruj więc kilka wolnych minut (lub kilkanaście, jeśli musisz po coś skoczyć do sklepu), przygotuj ciasto w kubku i ciesz się jego smakiem już zaledwie po paru chwilach. Nie musisz włączać piekarnika, nie musisz nic wstawiać do lodówki i czekać przez wiele godzin, by stężało. Wystarczy mikrofalówka.

Zobacz wideo Lubisz eksperymenty? Wypróbuj nasz przepis na cruffiny cynamonowe

Ciasto kubeczkowe zrobisz w 5 minut

Składniki:

  • 3 łyżki mąki pszennej, 
  • 3 łyżki mleka, najlepiej 2 proc.,
  • 3 łyżki drobnego cukru,
  • 3 łyżki oleju roślinnego,
  • 3 łyżki proszku budyniowego, np. waniliowego lub śmietankowego,
  • jajko,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • połamana na małe kawałki gorzka czekolada.

Sposób przygotowania:

W misce roztrzep jajko widelcem lub trzepaczką. Dodaj olej i mleko, wymieszaj. Potem przejdź do suchych składników. Dosyp mąkę, cukier, budyń i proszek do pieczenia. Na końcu dorzuć pokruszoną na kawałeczki gorzką czekoladę. Wymieszaj.

Do kubka przelej połowę ciasta. Wstaw kubek z ciastem do mikrofalówki, ustaw ją na maksymalną moc i przyglądaj się, jak rośnie. Powinno być gotowe do jedzenia po upływie trzech minut. Po wyjęciu z mikrofalówki ciasto kubeczkowe możesz polać roztopioną czekoladą albo syropem klonowym i ułożyć na wierzchu kilka niedużych owoców. Pychota!

Ciasto kubeczkowe w wersji czekoladowej
Ciasto kubeczkowe w wersji czekoladowej Nataliia Suietska / Shutterstock

Ciasto kubeczkowe można też zrobić w wersji czekoladowej. Wtedy nie będzie potrzebny budyń, ale zamiast niego przydadzą się trzy łyżki kakao oraz trzy łyżki nutelli. Nutellę należy dodać od naczynia po wlaniu mleka i oleju, zaś kakao razem z suchymi składnikami. 

Więcej o: