Ciasto kubeczkowe to hit, gdy mamy mało czasu, a ochota na słodkie nie chce odpuścić. Jeżeli pieczesz desery regularnie, prawdopodobnie większość składników masz już w domu. Wygospodaruj więc kilka wolnych minut (lub kilkanaście, jeśli musisz po coś skoczyć do sklepu), przygotuj ciasto w kubku i ciesz się jego smakiem już zaledwie po paru chwilach. Nie musisz włączać piekarnika, nie musisz nic wstawiać do lodówki i czekać przez wiele godzin, by stężało. Wystarczy mikrofalówka.
Składniki:
Sposób przygotowania:
W misce roztrzep jajko widelcem lub trzepaczką. Dodaj olej i mleko, wymieszaj. Potem przejdź do suchych składników. Dosyp mąkę, cukier, budyń i proszek do pieczenia. Na końcu dorzuć pokruszoną na kawałeczki gorzką czekoladę. Wymieszaj.
Do kubka przelej połowę ciasta. Wstaw kubek z ciastem do mikrofalówki, ustaw ją na maksymalną moc i przyglądaj się, jak rośnie. Powinno być gotowe do jedzenia po upływie trzech minut. Po wyjęciu z mikrofalówki ciasto kubeczkowe możesz polać roztopioną czekoladą albo syropem klonowym i ułożyć na wierzchu kilka niedużych owoców. Pychota!
Ciasto kubeczkowe można też zrobić w wersji czekoladowej. Wtedy nie będzie potrzebny budyń, ale zamiast niego przydadzą się trzy łyżki kakao oraz trzy łyżki nutelli. Nutellę należy dodać od naczynia po wlaniu mleka i oleju, zaś kakao razem z suchymi składnikami.