To ciasto przebija nawet szarlotkę i pleśniaka. Jest mięciutkie, ale nie za słodkie. Lepsze niż kupne

Sezon na śliwki rozpoczyna się pod koniec lipca i trwa aż do początku października. Warto wykorzystać te owoce do przygowania pysznego deseru. Szybkie ciasto jogurtowe ze śliwkami to godny zastępca szarlotki.

Ciasto jogurtowe to delikatny, wilgotny i orzeźwiający deser. Jego sekret tkwi w prostocie i uniwersalności. Można dodać do niego wybrane owoce, np. truskawki, maliny, borówki albo śliwki. Ja preferuję te ostatnie, dzięki czemu ciasto ma delikatnie kwaskowaty smak i nie jest za słodkie. Niektórzy całkowicie rezygnują z dorzucania owoców, bo chcą rozkoszować się puszystą chmurką w wersji solo.

Zobacz wideo Ciasto jogurtowe - delikatne i pyszne. Spróbuj sama!

Wilgotne ciasto jogurtowe ze śliwkami. Banalny przepis z zeszytu babci

Sezon na śliwki trwa nieco dłużej niż na truskawki oraz czereśnie, dlatego pod koniec lata najczęściej sięgamy właśnie po nie. Warto chociaż raz zrobić ciasto jogurtowe z wykorzystaniem tych owoców, żeby przekonać się, że smakiem dorównuje jabłecznikowi. Oto przepis z notesu mojej babci, który przebija wszystkie inne.

  • 600 g śliwek,
  • 3 jajka,
  • 150 g cukru,
  • 375 g mąki pszennej typ 500-550,
  • 300 ml jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • pół szklanki oleju,
  • szczypta soli.
Wilgotne ciasto jogurtowe ze śliwkami
Wilgotne ciasto jogurtowe ze śliwkami unsplash.com/Jakub Kapusnak

Szybkie ciasto jogurtowe ze śliwkami na dużą blachę. Rozpływa się w ustach

Korzystam z blachy 24x35 cm. Ubij jajka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą pianę. Dodaj olej i dalej miksuj, ale już na bardzo niskich obrotach. W międzyczasie wymieszaj mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i solą. Przesyp całość do zmiksowanej wcześniej masy. Dołóż jogurt naturalny. Wymieszaj wszystko dokładnie i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na samej górze poukładaj przekrojone na pół śliwki. Oczywiście wcześniej wyciągnij z nich pestki. Piecz ciasto przez 45 minut w 180 st. C. Po upieczeniu od razu wyjmij z piekarnika i zostaw do wystygnięcia.

PORADA! Gdy ciasto się upiecze, posyp je cukrem pudrem. Do masy możesz też dodać łyżeczkę cynamonu, a jogurt naturalny zastąpić jogurtem greckim.

Więcej o: