Dla wszystkich miłośników czekolady Kinder ten przepis na ciasto Kinder Bueno będzie jak znalazł. To połączenie kilku warstw, które razem tworzą harmonijną całość, zachwycając kilkoma smakami. Co najlepsze, zrobisz je bez pieczenia.
4
Fot. Marek Podmokły / Agencja Wyborcza.pl
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Ciasta bez pieczenia są idealną alternatywą dla tradycyjnie wypiekanych w piekarniku deserów. Często nie wymagają dużego zaangażowania, a ich przygotowanie jest o wiele prostsze. Jednym z moich ulubieńców jest ciasto Kinder Bueno, o które w domu proszą nie tylko dzieci, lecz także starsi. Przyznaję, jest to bomba kaloryczna, jednak raz na jakiś czas serwują ją bez wyrzutów sumienia.
REKLAMA
Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze
Jakie ciasto jest bez pieczenia? Przygotuj ciasto Kinder Bueno, a wszyscy przepadną
Jeśli jesteś miłośnikiem słodkiej mlecznej czekolady i aksamitnego kremu orzechowego w Kinder Bueno, to ten deser może okazać się spełnieniem twoich marzeń. U mnie było podobnie. Tak samo jak w przypadku popularnych batoników, ciasto składa się z kilku warstw: herbatniki, krem orzechowo-czekoladowy, masa budyniowo-orzechowa, masy czekoladowo-mleczna i polewa czekoladowa.
Krem budyniowo-orzechowy:
750 ml mleka
4 żółtka
140 g cukru białego
20 g cukru waniliowego
150 g mąki pszennej (typ 450)
180 g miękkiego masła
100 g orzechów laskowych
Krem czekoladowo-mleczny:
120 g mlecznej czekolady
2-3 łyżki śmietanki 30%
2 czubate łyżki cukru pudru
400 g schłodzonego serka mascarpone
250 ml zimnej śmietanki kremówki (30%)
1 szklanka mleka w proszku
Polewa czekoladowa:
100 g mlecznej czekolady
70 ml śmietanki 30%
Jak zrobić masę Kinder Bueno? Przepis na ciasto bez pieczenia
Przygotuj formę do pieczenia, najlepiej o rozmiarze 26 x 26 cm. Dodatkowo do ozdobienia i bazy potrzebujesz: 350 g herbatników maślanych, 4-5 łyżek kremu czekoladowo-orzechowego, 50 g prażonych orzechów laskowych (drobno posiekanych), 4 batoniki Kinder Bueno. Przygotowanie deseru zajmie około 1,5 do 2 godzin.
W garnku podgrzej 600 ml mleka na średnim ogniu.
W misce wymieszaj żółtka, cukier, mąkę i pozostałe 150 ml mleka. Miksuj, aż powstanie gładka masa.
Gdy mleko w garnku zacznie się gotować, wlej do niego mieszankę z miski, ciągle mieszając. Gotuj na małym ogniu, aż budyń zgęstnieje. Odstaw do ostygnięcia.
Gdy budyń wystygnie, dodaj do niego miękkie masło i dobrze wymieszaj.
Posiekaj orzechy laskowe i dodaj do kremu.
W kąpieli wodnej lub mikrofalówce rozpuść 120 g mlecznej czekolady. Odstaw do przestudzenia.
W misce ubij schłodzoną śmietankę (250 ml) na sztywno. W osobnej misce zmiksuj schłodzony serek mascarpone z cukrem pudrem i przestudzoną czekoladą. Delikatnie połącz oba kremy, starając się nie zniszczyć struktury.
W małym garnku rozpuść 100 g mlecznej czekolady ze 70 ml śmietanki, mieszając do uzyskania gładkiej masy. Odstaw do ostygnięcia.
Na dnie blachy ułóż warstwę herbatników i rozsmaruj na nich 4-5 łyżek kremu czekoladowo-orzechowego. Nałóż połowę kremu budyniowo-orzechowego i ułóż kolejną warstwę herbatników.
Na herbatnikach rozsmaruj drugą połowę kremu budyniowo-orzechowego. Na tym ułóż kolejną warstwę herbatników. Na ostatniej warstwie herbatników rozsmaruj krem czekoladowo-mleczny.