Takiego ciasta Kinder Bueno nie kupisz w żadnej cukierni. Smakuje lepiej niż popularne batony

Dla wszystkich miłośników czekolady Kinder ten przepis na ciasto Kinder Bueno będzie jak znalazł. To połączenie kilku warstw, które razem tworzą harmonijną całość, zachwycając kilkoma smakami. Co najlepsze, zrobisz je bez pieczenia.

Ciasta bez pieczenia są idealną alternatywą dla tradycyjnie wypiekanych w piekarniku deserów. Często nie wymagają dużego zaangażowania, a ich przygotowanie jest o wiele prostsze. Jednym z moich ulubieńców jest ciasto Kinder Bueno, o które w domu proszą nie tylko dzieci, lecz także starsi. Przyznaję, jest to bomba kaloryczna, jednak raz na jakiś czas serwują ją bez wyrzutów sumienia.

Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze

Jakie ciasto jest bez pieczenia? Przygotuj ciasto Kinder Bueno, a wszyscy przepadną

Jeśli jesteś miłośnikiem słodkiej mlecznej czekolady i aksamitnego kremu orzechowego w Kinder Bueno, to ten deser może okazać się spełnieniem twoich marzeń. U mnie było podobnie. Tak samo jak w przypadku popularnych batoników, ciasto składa się z kilku warstw: herbatniki, krem orzechowo-czekoladowy, masa budyniowo-orzechowa, masy czekoladowo-mleczna i polewa czekoladowa

Krem budyniowo-orzechowy:

  • 750 ml mleka
  • 4 żółtka
  • 140 g cukru białego
  • 20 g cukru waniliowego
  • 150 g mąki pszennej (typ 450)
  • 180 g miękkiego masła
  • 100 g orzechów laskowych
Budyń czekoladowy
Budyń czekoladowy Fot. Shutterstock/ MSPhotographic

Krem czekoladowo-mleczny:

  • 120 g mlecznej czekolady
  • 2-3 łyżki śmietanki 30%
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • 400 g schłodzonego serka mascarpone
  • 250 ml zimnej śmietanki kremówki (30%)
  • 1 szklanka mleka w proszku

Polewa czekoladowa:

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 70 ml śmietanki 30%

Jak zrobić masę Kinder Bueno? Przepis na ciasto bez pieczenia

Przygotuj formę do pieczenia, najlepiej o rozmiarze 26 x 26 cm. Dodatkowo do ozdobienia i bazy potrzebujesz: 350 g herbatników maślanych, 4-5 łyżek kremu czekoladowo-orzechowego, 50 g prażonych orzechów laskowych (drobno posiekanych), 4 batoniki Kinder Bueno. Przygotowanie deseru zajmie około 1,5 do 2 godzin.

  1. W garnku podgrzej 600 ml mleka na średnim ogniu.
  2. W misce wymieszaj żółtka, cukier, mąkę i pozostałe 150 ml mleka. Miksuj, aż powstanie gładka masa.
  3. Gdy mleko w garnku zacznie się gotować, wlej do niego mieszankę z miski, ciągle mieszając. Gotuj na małym ogniu, aż budyń zgęstnieje. Odstaw do ostygnięcia.
  4. Gdy budyń wystygnie, dodaj do niego miękkie masło i dobrze wymieszaj.
  5. Posiekaj orzechy laskowe i dodaj do kremu.
  6. W kąpieli wodnej lub mikrofalówce rozpuść 120 g mlecznej czekolady. Odstaw do przestudzenia.
  7. W misce ubij schłodzoną śmietankę (250 ml) na sztywno. W osobnej misce zmiksuj schłodzony serek mascarpone z cukrem pudrem i przestudzoną czekoladą. Delikatnie połącz oba kremy, starając się nie zniszczyć struktury.
Herbatniki pod sernik
Herbatniki pod sernik Fot. kropekk_pl /Pixabay
  1. W małym garnku rozpuść 100 g mlecznej czekolady ze 70 ml śmietanki, mieszając do uzyskania gładkiej masy. Odstaw do ostygnięcia.
  2. Na dnie blachy ułóż warstwę herbatników i rozsmaruj na nich 4-5 łyżek kremu czekoladowo-orzechowego. Nałóż połowę kremu budyniowo-orzechowego i ułóż kolejną warstwę herbatników.
  3. Na herbatnikach rozsmaruj drugą połowę kremu budyniowo-orzechowego. Na tym ułóż kolejną warstwę herbatników. Na ostatniej warstwie herbatników rozsmaruj krem czekoladowo-mleczny.
  4. Na wierzchu polej przygotowaną polewą czekoladową. Posyp drobno posiekanymi orzechami laskowymi.
  5. Przykryj deser folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 2-3 godziny (najlepiej na noc), aby dobrze się schłodził i stężał.
Więcej o: