Wszyscy lubią ciasta i ciasteczka, które robi się szybko i tylko z kilku podstawowych składników. Do tej listy bez wątpienia można dopisać rogaliki z ciasta francuskiego. Przepis na nie przydaje się zwłaszcza wtedy, gdy znajomi, którzy akurat są niedaleko, postanowią wpaść z wizytą albo wtedy, gdy po prostu nie chce nam się stać zbyt długo w kuchni, a mamy ochotę na coś słodkiego i domowego.
Rogaliki z ciasta francuskiego w podstawowej wersji można zrobić z dwóch składników. Potrzebny będzie arkusz ciasta oraz wybrane nadzienie. I tyle. Ci, którzy chcą rogaliki nieco podrasować, mogą jeszcze dopisać do listy jajko do posmarowania ciastek na wierzchu oraz drobny cukier do posypania ich. Nie są to jednak konieczne dodatki, dlatego śmiało można powiedzieć, że rogaliki z ciasta francuskiego to rogaliki z dwóch składników.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Ciasto francuskie rozwijamy i najpierw tniemy na pół, a potem tak, by powstały trójkąty. Na szerszy koniec trójkąta (podstawę) nakładamy porcję wybranego nadzienia. Rolujemy na kształt rogalika, a końce zawijamy do środka.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej rogaliki z ciasta francuskiego. Pamiętamy o zachowaniu odstępów. Rogaliki można posmarować rozbełtanym jajkiem. Dzięki temu po upieczeniu będą miały ładny, złocisty kolor. Można też posypać je drobnym cukrem.
Rogaliki z ciasta francuskiego pieczemy przez około 20 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy je na chwilę, by lekko przestygły. Najlepiej smakują, gdy są jeszcze ciepłe, ale oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by jeść je po całkowitym ostygnięciu.
Konfitury i dżemy to nie wszystko, czym można nadziać rogaliki z ciasta francuskiego. Równie dobrze sprawdzą się np. kremy czekoladowe, orzechowe lub pistacjowe. Takie rogaliki można też przyrządzić na słono. Wtedy do środka można włożyć np. kawałek parówki albo zrobić farsz z pieczarkami i mięsem mielonym. Dobrze będą smakować również z nadzieniem z sera żółtego, sera feta i twarogu.