Zamiast kupować drogie ciastka, zrób te rogaliki z dwóch składników. Delikatne i ekspresowe

Nie wiem, czy istnieje przepis na prostsze ciastka. Te rogaliki z ciasta francuskiego robi się tylko z dwóch składników. Przygotowanie jest więc ekspresowe i możesz mieć pewność, że na pewno się udadzą. Wystarczy tylko pokroić ciasto, nałożyć nadzienie, zawinąć i upiec. Co może tutaj pójść nie tak?

Wszyscy lubią ciasta i ciasteczka, które robi się szybko i tylko z kilku podstawowych składników. Do tej listy bez wątpienia można dopisać rogaliki z ciasta francuskiego. Przepis na nie przydaje się zwłaszcza wtedy, gdy znajomi, którzy akurat są niedaleko, postanowią wpaść z wizytą albo wtedy, gdy po prostu nie chce nam się stać zbyt długo w kuchni, a mamy ochotę na coś słodkiego i domowego.

Zobacz wideo Zobacz też nasz przepis na rogaliki serowe z lukrem cytrynowym

Rogaliki z ciasta francuskiego w podstawowej wersji można zrobić z dwóch składników. Potrzebny będzie arkusz ciasta oraz wybrane nadzienie. I tyle. Ci, którzy chcą rogaliki nieco podrasować, mogą jeszcze dopisać do listy jajko do posmarowania ciastek na wierzchu oraz drobny cukier do posypania ich. Nie są to jednak konieczne dodatki, dlatego śmiało można powiedzieć, że rogaliki z ciasta francuskiego to rogaliki z dwóch składników.

Przepis na rogaliki z ciasta francuskiego. To tylko dwa składniki

Składniki:

  • arkusz ciasta francuskiego,
  • pół słoika dżemu, powideł lub konfitury,
  • opcjonalnie: jajko,
  • opcjonalnie: łyżka drobnego cukru.

Sposób przygotowania:

Ciasto francuskie rozwijamy i najpierw tniemy na pół, a potem tak, by powstały trójkąty. Na szerszy koniec trójkąta (podstawę) nakładamy porcję wybranego nadzienia. Rolujemy na kształt rogalika, a końce zawijamy do środka.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej rogaliki z ciasta francuskiego. Pamiętamy o zachowaniu odstępów. Rogaliki można posmarować rozbełtanym jajkiem. Dzięki temu po upieczeniu będą miały ładny, złocisty kolor. Można też posypać je drobnym cukrem. 

Rogaliki z ciasta francuskiego
Rogaliki z ciasta francuskiego Handoko Kurniawan / Shutterstock

Rogaliki z ciasta francuskiego pieczemy przez około 20 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy je na chwilę, by lekko przestygły. Najlepiej smakują, gdy są jeszcze ciepłe, ale oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by jeść je po całkowitym ostygnięciu. 

Rogaliki z ciasta francuskiego. Z czym zrobić?

Konfitury i dżemy to nie wszystko, czym można nadziać rogaliki z ciasta francuskiego. Równie dobrze sprawdzą się np. kremy czekoladowe, orzechowe lub pistacjowe. Takie rogaliki można też przyrządzić na słono. Wtedy do środka można włożyć np. kawałek parówki albo zrobić farsz z pieczarkami i mięsem mielonym. Dobrze będą smakować również z nadzieniem z sera żółtego, sera feta i twarogu.

Więcej o: