Marynowana dynia do słoików na zimę? Proszę bardzo. Dodaj te przyprawy, a będzie wyjątkowo aromatyczna

Dynia to dla wielu osób wręcz symbol jesieni. Do tego jest wyjątkowo wdzięcznym warzywem, bo można z niej wyczarować wiele potraw i przetworów. Ja na przykład chętnie ją marynuję i zamykam w słoikach. Jest obłędna. Zresztą przekonajcie się sami.

Dynia to pyszne i przede wszystkim zdrowe warzywo, ale dość duże, więc raczej trudno je zjeść od razu w całości. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby ją zakonserwować, np. w occie. A jak to zrobić? Oto dynia do słoików na zimę.

Zobacz wideo Sezon na dynię rozpoczęty. Podpowiemy, jak suszyć pestki

Dynia do słoików na zimę. Ważne są proporcje

Przygotowanie marynowanej dyni jest niezwykle proste i wcale nie wymaga dużych umiejętności. Co więcej, nie potrzeba także wielu składników, dzięki czemu możesz wyczarować te pyszne rarytasy za naprawdę niewielkie pieniądze. Na liście zakupów powinno znaleźć się oczywiście pomarańczowe warzywo oraz składniki na zalewę - ocet, cukier, sól i przyprawy. Z czego te ostatnie nie są obowiązkowe, ale zdecydowanie zalecane, aby wszystko było bardziej aromatyczne. 

Składniki na marynowaną dynię do słoików na zimę:

  • dynia - kilogram,
  • ocet (winny, jabłkowy bądź spirytusowy 10 proc.) - szklanka,
  • cukier - szklanka,
  • woda - półtora litra,
  • sól - płaska łyżka,
  • przyprawy - gorczyca, ziele angielskie, goździki, cynamon, anyż bądź imbir, co wolisz.

Jak przygotować marynowaną dynię do słoików? W bardzo prosty sposób

Zanim zaczniesz marynować dynię, starannie umyj i wyparz słoiki. Potem obierz warzywo ze skórki, usuń pestki (nie wyrzucaj ich, są jadalne po wysuszeniu i zdjęciu skorupki), a miąższ pokrój w kostkę. Teraz przygotuj garnek, w którym zagotuj wodę z cukrem, a gdy ten się rozpuści, dodaj też ocet. Do wrzątku na chwilę włóż dynię, po czym odsącz ją i umieść w słoikach. Dodaj też wybrane przyprawy (po kilka sztuk), po czym zalej całość zalewą octową i dobrze zakręć słoiki.

Czas na pasteryzację. Słoiki umieść na ściereczce w dużym garnku i zalej wszystko wodą do 2/3 wysokości. Pasteryzuj przez około 20 minut od momentu zagotowania. Potem wyjmij słoiki z dynią i zostaw do ostygnięcia. Gotowe! Tak przygotowane warzywa możesz przechowywać w spiżarni albo piwnicy około roku. Smacznego! Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: