Nie zupa i nie placki. Z dyni zrobisz najlepszą przekąskę. Smak zapewnią dwie przyprawy

Marynowana dynia jest bez wątpienia jedną z najważniejszych pozycji na liście jesiennych przetworów do zrobienia. Jest bardzo łatwa do przygotowania, smakuje obłędnie i idealnie łączy się z kotletami, pieczeniami, ale miłośnicy i tak powiedzą, że najlepsza jest prosto ze słoika. Jak zrobić marynowaną dynię, żeby zachwyciła wszystkich? Nie zapomnij o dwóch przyprawach. Kojarzą się z zimą.

Dynia to warzywo, na które czekamy długie miesiące, aż we wrześniu pojawi się w ogrodach i na straganach. Najczęściej robimy z niej placuszki, pyszną zupę oraz kluseczki. Nie wolno jednak pomijać jednej z najlepszych wersji dyni, czyli tej marynowanej. Marynowana dynia ma delikatną strukturę i mnóstwo aromatu. Łączą się tu smaki ostry, słodki i korzenny, zatem marynowana dynia będzie idealnie pasować do dań z drobiu, dziczyzny oraz do gulaszów. Nie czekaj, bierz dynię, goździki i cynamon, a zadzieje się dyniowa magia. 

Zobacz wideo Kopytka z dynią? Proszę bardzo! Ten przepis cię zachwyci

Marynowana dynia. Jak nie zrobisz tej jesieni, to będzie smutno

Składniki:

  • ok. 2 kg dyni, polecam piżmową,
  • 1 szklanka octu,
  • 1 szklanka cukru,
  • 4 szklanki wody (jeśli wolisz delikatniejszy smak, użyj 5),
  • 10 goździków,
  • 2-3 gwiazdki anyżu,
  • łyżeczka cynamonu,
  • 4-5 kulek ziela angielskiego,
  • 2-3 listki laurowe.

Marynowana dynia - sposób wykonania krok po kroku:

  1. Dynię obierz, następnie usuń gniazda nasienne, a miąższ pokrój w kostkę.
  2. Przygotuj czyste i wyparzone słoiki, i włóż do nich kawałki dyni oraz przyprawy tak, by w każdym słoiku znajdowała się taka sama ich liczba.
  3. Przygotuj zalewę. Wodę, ocet i cukier zagotuj i lekko ostudź. Następnie zalej zalewą słoiki i szczelnie je zakręć.
  4. Przygotuj duży garnek i jego dno wyłóż ściereczką. Następnie włóż do niego słoiki z dynią i zalej je wodą do ok. 3/4 wysokości. Pasteryzuj przez 20 minut.

Po kilku dniach możesz już zajadać się pyszną dynią. Jeśli chcesz, możesz dodać do zalewy odrobinę ostrej papryczki lub czosnku. Dynia lubi się także z miodem.

Więcej o: