Dynia to warzywo, na które czekamy długie miesiące, aż we wrześniu pojawi się w ogrodach i na straganach. Najczęściej robimy z niej placuszki, pyszną zupę oraz kluseczki. Nie wolno jednak pomijać jednej z najlepszych wersji dyni, czyli tej marynowanej. Marynowana dynia ma delikatną strukturę i mnóstwo aromatu. Łączą się tu smaki ostry, słodki i korzenny, zatem marynowana dynia będzie idealnie pasować do dań z drobiu, dziczyzny oraz do gulaszów. Nie czekaj, bierz dynię, goździki i cynamon, a zadzieje się dyniowa magia.
Zobacz wideo Kopytka z dynią? Proszę bardzo! Ten przepis cię zachwyci
Marynowana dynia. Jak nie zrobisz tej jesieni, to będzie smutno
Składniki:
- ok. 2 kg dyni, polecam piżmową,
- 1 szklanka octu,
- 1 szklanka cukru,
- 4 szklanki wody (jeśli wolisz delikatniejszy smak, użyj 5),
- 10 goździków,
- 2-3 gwiazdki anyżu,
- łyżeczka cynamonu,
- 4-5 kulek ziela angielskiego,
- 2-3 listki laurowe.
Marynowana dynia - sposób wykonania krok po kroku:
- Dynię obierz, następnie usuń gniazda nasienne, a miąższ pokrój w kostkę.
- Przygotuj czyste i wyparzone słoiki, i włóż do nich kawałki dyni oraz przyprawy tak, by w każdym słoiku znajdowała się taka sama ich liczba.
- Przygotuj zalewę. Wodę, ocet i cukier zagotuj i lekko ostudź. Następnie zalej zalewą słoiki i szczelnie je zakręć.
- Przygotuj duży garnek i jego dno wyłóż ściereczką. Następnie włóż do niego słoiki z dynią i zalej je wodą do ok. 3/4 wysokości. Pasteryzuj przez 20 minut.
Po kilku dniach możesz już zajadać się pyszną dynią. Jeśli chcesz, możesz dodać do zalewy odrobinę ostrej papryczki lub czosnku. Dynia lubi się także z miodem.