Pumpkin Spice to klasyka jesiennych smaków, która od lat podbija serca miłośników ciepłych napojów i słodkich przysmaków. Jak smakuje syrop pumpkin Spice? Kojarzony z aromatycznymi przyprawami, takimi jak cynamon, goździki i imbir, dodaje głębi i wyjątkowego charakteru. Najczęściej znajdziemy go w kawiarni, a przecież przygotowanie domowego jest proste, a efekt – doskonały.
Kawa jak z kawiarni. Pumpkin Spice syrop - przepis, który wyjdzie każdemu
Najlepsze syropy to te domowe. Przygotowanie Pumpkin Spice jest banalnie proste, co pokazała na TikToku użytkowniczka o nicku @byomi.beauty. Jak wspomniała na filmiku, "przepis jest od samego Starbucksa". Czego potrzebujesz?
Na syrop:
Na kawę:
Wlej wodę do garnka, dosyp cukru i gotuj do jego rozpuszczenia, często mieszając. Gdy cukier się już rozpuści, dodaj pozostałe składniki: cynamon, goździki, imbir, gałka muszkatołowa. Wymieszaj i dodaj puree z dyni. Gotuj jeszcze przez około 20 minut.
Gdy syrop już trochę wystygnie, przecedź go przez sitko, aby pozbyć się grudek. Następnie przelej go do szklanej butelki lub słoika. Pumpkin Spice może stać przez 7 dni w lodówce.
PORADA! Jeśli nie lubisz dyni, puree możesz zamienić na marchewkowe lub z jabłek.
Podgrzej mleko do temperatury około 60-65°C. Dodaj syropu, a następnie spień. Zaparz filiżankę swojej ulubionej kawy. Kawę przelej do kubka i powoli wlej ciepłe mleko z syropem, delikatnie mieszając. Całość udekoruj bitą śmietaną. Wierzch możesz posypać cynamonem lub kakao. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.