Pokazała przepis na syrop Pumpkin Spice "od samego Starbucksa". Zniknie do ostatniej kropli

Jak zrobić kawę Pumpkin Spice? Syrop o tym smaku to ujęcie jesieni w paru składnikach. Idealnie sprawdzi się do kawy, deserów, a nawet i herbaty. Jest to must-have na chłodne wieczory, który otuli twoje zmysły nutami cynamonu, gałki muszkatołowej i imbiru, wprowadzając do domu klimat złotej jesieni.

Pumpkin Spice to klasyka jesiennych smaków, która od lat podbija serca miłośników ciepłych napojów i słodkich przysmaków. Jak smakuje syrop pumpkin Spice? Kojarzony z aromatycznymi przyprawami, takimi jak cynamon, goździki i imbir, dodaje głębi i wyjątkowego charakteru. Najczęściej znajdziemy go w kawiarni, a przecież przygotowanie domowego jest proste, a efekt – doskonały. 

Zobacz wideo Został ci kawałek dyni? Oto, jak najlepiej go przechować

Kawa jak z kawiarni. Pumpkin Spice syrop - przepis, który wyjdzie każdemu

Najlepsze syropy to te domowe. Przygotowanie Pumpkin Spice jest banalnie proste, co pokazała na TikToku użytkowniczka o nicku @byomi.beauty. Jak wspomniała na filmiku, "przepis jest od samego Starbucksa". Czego potrzebujesz?

Na syrop:

  • 360 g wody,
  • 280 g cukru trzcinowego/brązowego,
  • 5 łyżeczek mielonego cynamonu,
  • łyżeczka mielonych goździków,
  • łyżeczka mielonego imbiru,
  • 2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 60 g puree z dyni, świetnie nada się puree dla dzieci w słoiczku.

Na kawę:

  • filiżanka zaparzonej kawy,
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka (możesz użyć dowolnego rodzaju: krowiego, migdałowego, owsianego itp.),
  • 1-2 łyżki syropu,
  • bita śmietana.

Kilka składników, chwila roboty i smak jesieni gotowy. Sposób przygotowania Pumpkin Spice Latte

Wlej wodę do garnka, dosyp cukru i gotuj do jego rozpuszczenia, często mieszając. Gdy cukier się już rozpuści, dodaj pozostałe składniki: cynamon, goździki, imbir, gałka muszkatołowa. Wymieszaj i dodaj puree z dyni. Gotuj jeszcze przez około 20 minut. 

Pumpkin Spice Latte (zdj. ilustracyjne)
Pumpkin Spice Latte (zdj. ilustracyjne) pixabay/JillWellington

Gdy syrop już trochę wystygnie, przecedź go przez sitko, aby pozbyć się grudek. Następnie przelej go do szklanej butelki lub słoika. Pumpkin Spice może stać przez 7 dni w lodówce.

PORADA! Jeśli nie lubisz dyni, puree możesz zamienić na marchewkowe lub z jabłek. 

Pumpkin Spice. Kawa na miarę popularnej sieciówki. Zrobisz ją w domowych warunkach

Podgrzej mleko do temperatury około 60-65°C. Dodaj syropu, a następnie spień. Zaparz filiżankę swojej ulubionej kawy. Kawę przelej do kubka i powoli wlej ciepłe mleko z syropem, delikatnie mieszając. Całość udekoruj bitą śmietaną. Wierzch możesz posypać cynamonem lub kakao. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: