Wystarczy szczypta do pomidorowej, by podkręcić smak. Mało kto tak robi

Bardzo łatwo wymieniać ulubione zupy Polaków. Obok żurku, rosołu i barszczu jest jeszcze jedna zupa, którą kocha każde pokolenie i wszyscy proszą o dokładki. Zupa pomidorowa z tego przepisu zaskakuje smakiem i głębią. To za sprawą jednej przyprawy, na pewno na to nie wpadniecie.

Kto z nas nie kocha zupy pomidorowej? Ten przepis może wydawać się zwykły. Jednak jedna przyprawa robi wielkie wow. Nie chodzi o czosnek, o miód ani o cukier. Okazuje się, że inne przyprawa wydobywa z pomidorów głębię smaku. Chodzi oczywiście o cynamon. Sprawdza się w przypadku domowych przecierów, zupy pomidorowej ze świeżych pomidorów i tej na rosole. Wystarczy szczypta, a zadzieje się magia. 

Zobacz wideo Zupa z piwa? Tak pyszna, że zaniemówisz

Dodaj do pomidorowej, a zadzieje się magia

Składniki:

  • ok. 1,5 l rosołu lub lekkiego bulionu,
  • 1,5 szklanki passaty pomidorowej,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie),
  • sól, pieprz, czosnek suszony, suszone oregano, odrobina ostrej papryki,
  • pół szklanki soku pomarańczowego, najlepiej wyciskanego (opcjonalnie),
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • 1 większa cebula,
  • odrobina oliwy.

Zupa pomidorowa z cynamonem - teściowa pozazdrości

  1. Przygotuj garnek i rozgrzej w nim niewielką ilość oliwy. Następnie dodaj cebulę posiekaną w drobną kostkę. Zeszklij ją i dodaj passatę (zamiast passaty możesz użyć także pomidorów z puszki). Dopraw czosnkiem i oregano. Podsmażaj kilka minut.
  2. Zalej całość rosołem lub bulionem, dodaj koncentrat w razie potrzeby oraz dopraw do smaku solą, pieprzem i chili. Gotuj na wolnym ogniu kilkanaście minut.
  3. Dodaj sok pomarańczowy, cynamon i gotuj jeszcze kilka minut. Takiej zupy pomidorowej nie trzeba zabielać, smakuje świetnie sama w sobie.

Jeśli chcesz, możesz dodać do niej trochę suszonego oregano lub łyżkę musztardy. Pamiętaj jednak, że cynamon pasuje świetnie do każdej potrawy z pomidorów. Idealnie uzupełni smak przecierów, soków i sosów. Każdemu cynamon kojarzy się z jabłkami, a okazuje się, że z pomidorami także trzyma się za pan brat.

Więcej o: