Jesień kojarzy nam się z ciepłymi kolorami opadających liści, obrazem dyni, korzennymi smakami. Ten przepis angażuje wszystkie te skojarzenia, w jedną, spójną, aromatyczną całość. Ciasto pumpkin spice latte to doskonałe połączenie tradycyjnych przypraw, takich jak cynamon, imbir i gałka muszkatołowa, z delikatnym smakiem dyni. Taki deser podany do kawy przeniesie cię w świat smakowych doznań, wprowadzając w jesienny nastrój.
Jeśli lubisz kultową jesienną kawę lub korzenne smaki, to ciasto z przepisu In Bloom Bakery będzie twoim ulubionym. Podając taki deser gościom, szybko zniknie ze stołu. Kilka użytkowniczek serwisu TikTok podzieliło się w komentarzach swoimi przemyśleniami:
"OMG! Zapisuję ten przepis na później! Wygląda przepysznie!
To kontent, na który czekałam cały rok!
Mój mąż zrobił to ciasto. Najlepsze, jakie kiedykolwiek jadłam
Na ciasto potrzebujesz:
Nasączenie:
Do kremu na wierzch:
Ciasto: Rozgrzej piekarnik do 180°C. Natłuść formę 23×23 cm i wyłóż papierem do pieczenia. W misce wymieszaj mąkę, przyprawę, proszek do pieczenia, sodę, sól i odstaw. W dużej misce ubij masło z cukrem przez 2 minuty, aż stanie się puszyste. Dodaj jajka i wanilię, miksując na średnich obrotach do uzyskania gładkości. Wlej maślankę i puree dyniowe, miksując na małych obrotach, aż się połączą. Dodaj suche składniki do mokrych, mieszając na niskich obrotach do uzyskania jednolitego ciasta. Przelej ciasto do formy i piecz przez 35-38 minut lub do suchego patyczka. Ostudź w formie przez 30 minut, a następnie wyjmij na kratkę do całkowitego ostudzenia.
Nasączenie: Wymieszaj espresso, mleko, słodzone mleko skondensowane, przyprawę i ekstrakt waniliowy w łatwym do nalewania naczyniu.
Krem na wierzch: Ubij masło w dużej misce na puszystą masę przez 5-10 minut. Dodaj zimny serek kremowy i miksuj na średnich obrotach, aż będzie gładki. Stopniowo wsypuj cukier puder, miksując na niskich obrotach, a następnie na wysokich przez 1 minutę, aż będzie puszysty. Rozpuść kawę z ekstraktem wanilii, a następnie dodaj do kremu razem z przyprawą i miksuj do połączenia.
Gdy ciasto ostygnie, zdejmij cienką warstwę z wierzchu. Zrób dziurki w cieście i powoli wlej mieszankę latte. Nałóż grubą warstwę kremu z serka kremowego na wierzch. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.