Jesienna kawa w formie ciasta? "Najlepsze, jakie kiedykolwiek jadłam". Wilgotne i puszyste jak chmurka

Jakie ciasto na jesień? Jeśli kochasz jesienną kawę, to ten wypiek będzie idealnym dodatkiem. Pumpkin spice latte zdobywa serca miłośników korzennych smaków, a co dopiero ciasto, które zamyka w sobie esencję jesieni! Miękkie, soczyste i wilgotne, to domowy deser o intensywnym aromacie.

Jesień kojarzy nam się z ciepłymi kolorami opadających liści, obrazem dyni, korzennymi smakami. Ten przepis angażuje wszystkie te skojarzenia, w jedną, spójną, aromatyczną całość. Ciasto pumpkin spice latte to doskonałe połączenie tradycyjnych przypraw, takich jak cynamon, imbir i gałka muszkatołowa, z delikatnym smakiem dyni. Taki deser podany do kawy przeniesie cię w świat smakowych doznań, wprowadzając w jesienny nastrój. 

Zobacz wideo Kremowy sernik dyniowy

Jesienne przepisy na słodko. Pumpkin spice latte w formie ciasta

Jeśli lubisz kultową jesienną kawę lub korzenne smaki, to ciasto z przepisu In Bloom Bakery będzie twoim ulubionym. Podając taki deser gościom, szybko zniknie ze stołu. Kilka użytkowniczek serwisu TikTok podzieliło się w komentarzach swoimi przemyśleniami:

"OMG! Zapisuję ten przepis na później! Wygląda przepysznie!
To kontent, na który czekałam cały rok!
Mój mąż zrobił to ciasto. Najlepsze, jakie kiedykolwiek jadłam

Na ciasto potrzebujesz: 

  • 280 g mąki uniwersalnej, przesianej,
  • łyżka przyprawy korzennej,
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 140 g masła, zmiękczonego,
  • 300 g białego cukru,
  • 2 jajka w temperaturze pokojowej,
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 120 ml maślanki w temperaturze pokojowej,
  • szklanka puree z dyni w temperaturze pokojowej.

Nasączenie:

  • 1/4 szklanki espresso lub mocnej kawy,
  • 80 ml mleka pełnotłustego,
  • 50 g słodzonego mleka skondensowanego,
  • 1/4 łyżeczki przyprawy do dyni,
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego.

Do kremu na wierzch: 

  • 224 g masła, w temperaturze pokojowej,
  • 226 g serka kremowego, zimnego,
  • 260 g cukru pudru,
  • 1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • 2 łyżeczki instant espresso,
  • 1 i 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej.

Jak piec ciasto dyniowe? Goście będą pod wrażeniem

Ciasto: Rozgrzej piekarnik do 180°C. Natłuść formę 23×23 cm i wyłóż papierem do pieczenia. W misce wymieszaj mąkę, przyprawę, proszek do pieczenia, sodę, sól i odstaw. W dużej misce ubij masło z cukrem przez 2 minuty, aż stanie się puszyste. Dodaj jajka i wanilię, miksując na średnich obrotach do uzyskania gładkości. Wlej maślankę i puree dyniowe, miksując na małych obrotach, aż się połączą. Dodaj suche składniki do mokrych, mieszając na niskich obrotach do uzyskania jednolitego ciasta. Przelej ciasto do formy i piecz przez 35-38 minut lub do suchego patyczka. Ostudź w formie przez 30 minut, a następnie wyjmij na kratkę do całkowitego ostudzenia.

Nasączenie: Wymieszaj espresso, mleko, słodzone mleko skondensowane, przyprawę i ekstrakt waniliowy w łatwym do nalewania naczyniu.

Kiedy przełożymy jogurt do miski, kubeczek zachowujemy - przyda się jako pojemnik na kolejne składniki ciasta
Kiedy przełożymy jogurt do miski, kubeczek zachowujemy - przyda się jako pojemnik na kolejne składniki ciasta Fot. redakcja

Krem na wierzch: Ubij masło w dużej misce na puszystą masę przez 5-10 minut. Dodaj zimny serek kremowy i miksuj na średnich obrotach, aż będzie gładki. Stopniowo wsypuj cukier puder, miksując na niskich obrotach, a następnie na wysokich przez 1 minutę, aż będzie puszysty. Rozpuść kawę z ekstraktem wanilii, a następnie dodaj do kremu razem z przyprawą i miksuj do połączenia.

Gdy ciasto ostygnie, zdejmij cienką warstwę z wierzchu. Zrób dziurki w cieście i powoli wlej mieszankę latte. Nałóż grubą warstwę kremu z serka kremowego na wierzch. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: