Przepis na ten przepyszny dżem z winogron dostałam od dziadka. Zawsze dodaje łyżeczkę tej przyprawy

Jesień to czas, kiedy w mojej kuchni nie może zabraknąć winogron. W końcu można z nich wyczarować naprawdę wiele pyszności - wino, nalewki, soki czy dżemy. Ja szczególnie chętnie sięgam po tą ostatnią propozycję. Wszystko dzięki mojemu dziadkowi, który podzielił się ze mną świetnym przepisem. Zobaczcie, jak zrobić najlepszy dżem z winogron.

Dżem z winogron z przepisu mojego dziadka można zrobić naprawdę łatwo, ale trzeba uzbroić się w cierpliwość, bo to dość czasochłonny proces. Jednak uwierzcie mi, dla takiego smaku naprawdę warto. Zresztą przekonajcie sami.

Zobacz wideo Wino gronowe jest dobre dla serca, a rodzynki to źródło błonnika

Co jest potrzebne, aby zrobić dżem z winogron? Nie tylko te popularne owoce

Dżem z winogron to coś, czego nie może zabraknąć w mojej piwnicy. Po słoiki sięgam zawsze, gdy najdzie mnie ochota na naleśniki, gofry, rogaliki lub zwyczajne kanapki. Jeśli więc przejadły ci się konfitury z malin, porzeczek i truskawek, to zabierz się do pracy. Oto produkty, które będą ci potrzebne. 

Składniki na dżem winogronowy:

  • winogrona (dowolne) - kilogram,
  • cukier żelujący - półtorej szklanki,
  • skórka z cytryny, 
  • przyprawy, czyli cynamon, mielony kardamon bądź wanilia - podbiją smak dżemu.

Jak przygotować dżem z winogron? To naprawdę proste, choć wymaga czasu

Zanim zabierzesz się do przygotowywania dżemu winogronowego, zajmij się owocami. Starannie umyj je i nieco osusz. Usuń też szypułki. Z cytryny zetrzyj skórkę, ale tylko wierzchnią warstwę, bo ta biała jest po prostu gorzka. Z reszty owocu wyciśnij sok. Teraz umieść winogrona wraz z cukrem żelującym (żelfixem) oraz skórką i sokiem z cytryny w garnku. Możesz dodać także ulubione przyprawy. Mój dziadek zawsze wsypuje łyżeczkę cynamonu. 

Wymieszaj wszystko i podgrzewaj na średnim ogniu do momentu, aż cukier się rozpuści. Często mieszaj, aby dżem się nie przypalił. Gdy cukier się rozpuści, zmniejsz ogień i gotuj całość przez następne 45-60 minut. Kiedy winogrona zmiękną, a masa zgęstnieje, dżem będzie gotowy. Wówczas możesz go przełożyć do czystych i wcześniej wyparzonych słoików. Zakręć je i obróć do góry dnem na kilka minut, aby się dobrze zamknęły. Po tym czasie postaw słoiki normalnie i zostaw do ostygnięcia. Gotowe. Smacznego! Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: