Dżem z winogron z przepisu mojego dziadka można zrobić naprawdę łatwo, ale trzeba uzbroić się w cierpliwość, bo to dość czasochłonny proces. Jednak uwierzcie mi, dla takiego smaku naprawdę warto. Zresztą przekonajcie sami.
Dżem z winogron to coś, czego nie może zabraknąć w mojej piwnicy. Po słoiki sięgam zawsze, gdy najdzie mnie ochota na naleśniki, gofry, rogaliki lub zwyczajne kanapki. Jeśli więc przejadły ci się konfitury z malin, porzeczek i truskawek, to zabierz się do pracy. Oto produkty, które będą ci potrzebne.
Składniki na dżem winogronowy:
Zanim zabierzesz się do przygotowywania dżemu winogronowego, zajmij się owocami. Starannie umyj je i nieco osusz. Usuń też szypułki. Z cytryny zetrzyj skórkę, ale tylko wierzchnią warstwę, bo ta biała jest po prostu gorzka. Z reszty owocu wyciśnij sok. Teraz umieść winogrona wraz z cukrem żelującym (żelfixem) oraz skórką i sokiem z cytryny w garnku. Możesz dodać także ulubione przyprawy. Mój dziadek zawsze wsypuje łyżeczkę cynamonu.
Wymieszaj wszystko i podgrzewaj na średnim ogniu do momentu, aż cukier się rozpuści. Często mieszaj, aby dżem się nie przypalił. Gdy cukier się rozpuści, zmniejsz ogień i gotuj całość przez następne 45-60 minut. Kiedy winogrona zmiękną, a masa zgęstnieje, dżem będzie gotowy. Wówczas możesz go przełożyć do czystych i wcześniej wyparzonych słoików. Zakręć je i obróć do góry dnem na kilka minut, aby się dobrze zamknęły. Po tym czasie postaw słoiki normalnie i zostaw do ostygnięcia. Gotowe. Smacznego! Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.