Krokiety bywają też nazywane pasztecikami naleśnikowymi. Podaje się je jako dodatek do zup (głównie barszczu czerwonego) albo danie główne, w towarzystwie surówki i sosu. Farsz może być mięsny (ugotowana wątróbka, mięso z rosołu), mięsno-warzywny albo jarski (np. duszone pieczarki z podsmażoną cebulką, kapusta kiszona i grzyby, drobno posiekane jajko na twardo).
Najstarszy zapisany przepis na krokiety pochodzi z XVII wieku, a dokładniej z 1691 roku. Jego autorem był kucharz króla Ludwika XIV, Francois Massialot. Jego receptura to mięso, trufle oraz szpik w słodkiej bułce i jajku. Całość smażona była na smalcu. Współcześnie z pewnością znaleźliby się fani takiego połączenia, ale znacznie ciekawszym wyborem jest skorzystanie z przepisu z 1913 roku. Wyróżnia się tym, że krokiety są przygotowywane z ziemniaków. Oto potrzebne składniki:
Obierz i ugotuj ziemniaki. Jeszcze ciepłe rozgnieć na gładką masę. Dodaj masło oraz niewielką ilość mleka. Wszystko dokładnie wymieszaj. Konsystencja powinna przypominać puree. Dołóż żółtka, przyprawy i wybrane zioła. Ja zazwyczaj używam natki pietruszki. Ponownie wszystko starannie wymieszaj i z powstałej masy uformuj wałeczki. Obtocz każdy z nich w mące, jajku i bułce tartej. Smaż na rozgrzanej patelni do momentu, aż krokiety będą miały ładny, złocisty kolor. Po kolei przekładaj je na talerz.
PORADA! Do masy możesz też dodać przeciśnięty przez praskę czosnek albo drobno posiekaną i podsmażoną cebulę.