• Link został skopiowany

Ten przepis na krokiety ma 111 lat. Główny składnik cię zaskoczy. To nie mięso, kapusta ani pieczarki

Krokiety to smażone paszteciki w postaci naleśników z nadzieniem. Mają wielu fanów, zwłaszcza w okresie świątecznym. Zazwyczaj farsz przygotowuje się z mięsa albo grzybów. Czasem warto jednak trochę poeksperymentować.
Chrupiące krokiety ziemniaczane Fot. Beata Ziemowska / Agencja Wyborcza.pl
Chrupiące krokiety ziemniaczane Fot. Beata Ziemowska / Agencja Wyborcza.pl

Krokiety bywają też nazywane pasztecikami naleśnikowymi. Podaje się je jako dodatek do zup (głównie barszczu czerwonego) albo danie główne, w towarzystwie surówki i sosu. Farsz może być mięsny (ugotowana wątróbka, mięso z rosołu), mięsno-warzywny albo jarski (np. duszone pieczarki z podsmażoną cebulką, kapusta kiszona i grzyby, drobno posiekane jajko na twardo).

Zobacz wideo Krokiety z kurczakiem - twój szczęśliwy obiad!

Obłędnie pyszne krokiety ziemniaczane. Prosty przepis z 1913 roku

Najstarszy zapisany przepis na krokiety pochodzi z XVII wieku, a dokładniej z 1691 roku. Jego autorem był kucharz króla Ludwika XIV, Francois Massialot. Jego receptura to mięso, trufle oraz szpik w słodkiej bułce i jajku. Całość smażona była na smalcu. Współcześnie z pewnością znaleźliby się fani takiego połączenia, ale znacznie ciekawszym wyborem jest skorzystanie z przepisu z 1913 roku. Wyróżnia się tym, że krokiety są przygotowywane z ziemniaków. Oto potrzebne składniki:

  • 6 ziemniaków,
  • 2 żółtka,
  • 2 łyżki masła,
  • mleko,
  • jajko, mąka i bułka tarta do obtoczenia krokietów,
  • olej do smażenia,
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
  • wybrany dodatek: natka pietruszki, koperek, szczypiorek.
Chrupiące krokiety ziemniaczane
Chrupiące krokiety ziemniaczane Tomasz migla/iStock

Chrupiące krokiety ziemniaczane. Będą gościć na twoim stole co weekend

Obierz i ugotuj ziemniaki. Jeszcze ciepłe rozgnieć na gładką masę. Dodaj masło oraz niewielką ilość mleka. Wszystko dokładnie wymieszaj. Konsystencja powinna przypominać puree. Dołóż żółtka, przyprawy i wybrane zioła. Ja zazwyczaj używam natki pietruszki. Ponownie wszystko starannie wymieszaj i z powstałej masy uformuj wałeczki. Obtocz każdy z nich w mące, jajku i bułce tartej. Smaż na rozgrzanej patelni do momentu, aż krokiety będą miały ładny, złocisty kolor. Po kolei przekładaj je na talerz.

PORADA! Do masy możesz też dodać przeciśnięty przez praskę czosnek albo drobno posiekaną i podsmażoną cebulę.

Więcej o: