Pasty kanapkowe to świetny zamiennik standardowych dodatków do kanapek: sera żółtego, wędliny, pomidorów, serków itp. Przepisów jest całe mnóstwo. Można zrobić doskonale znaną z PRL-u awanturkę, czyli pastę z ryb (np. szprotek lub sardynek z puszki) i twarogu, pastę z makreli, pasty warzywne lub uwielbiany niemal przez wszystkich przysmak - pastę jajeczną.
Ta ostatnia to smarowidło niezwykle uniwersalne. Możesz do niej dodać co tylko zechcesz: awokado, szynkę, ogórek kiszony, żółty ser, łososia wędzonego, groszek, kukurydzę, rzodkiewkę i szczypiorek. Ta pasta kanapkowa świetnie smakuje też z grzybami, a konkretnie z pieczarkami. Jak ją zrobić? Łap przepis!
Składniki:
Sposób przygotowania:
Ugotowane jajka obierz i pokrój drobno lub rozgnieć widelcem (tę drugą czynność najlepiej od razu wykonać w misce). Obierz cebulę, posiekaj i podsmaż przez chwilę. Dodaj do niej drobno pokrojone pieczarki i dalej podsmażaj. Gdy wystygną, dodaj do naczynia z jajkami, wymieszaj. Dorzuć majonez, musztardę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Znów wymieszaj. Na koniec dopraw pastę jajeczną z pieczarkami solą i pieprzem.
Do takiej pasty kanapkowej możesz dodać też chrzan, jeśli lubisz ostrzejsze smaki lub jeszcze jeden ząbek czosnku. Dobrze będzie do niej pasować także ogórek kiszony, o którym pisaliśmy wyżej. Pasta jajeczna z pieczarkami może też zostać wzbogacona kilkoma suszonymi pomidorami. Tak naprawdę ogranicza cię tylko własna wyobraźnia. Eksperymentuj, testuj i kombinuj, by znaleźć własną, ulubioną wersję tego smarowidła.