Zapomnij o bułce tartej. Najlepsze schabowe, jakie jadłam. Mięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz

Jak zrobić pyszne i chrupiące kotlety schabowe? Czasami przypadkowo możemy sprawić, że nasze danie będzie jeszcze lepsze niż zazwyczaj. W tym przypadku sekretem okazała się zmiana panierki. W takiej wersji kotlety są jeszcze bardziej chrupiące.

Kotlety schabowe to obecnie jedna z najpopularniejszych potraw w kuchni polskiej. Najczęściej podawany jest w towarzystwie ziemniaków oraz bukietu surówek. Dla wielu Polaków jest to tradycyjne danie, którego receptury i sposobu przygotowanie nie powinno się zmieniać. Czasami jednak warto poeksperymentować w kuchni i odważyć się na nieco zmian. W konsekwencji możemy zyskać jeszcze większą chrupkość.

Zobacz wideo To nie herezja, a przepyszne kotlety. Główny składnik was zszokuje

Jak zrobić kotlety schabowe, żeby były miękkie i soczyste? Odkryłam sekret chrupiącej panierki

Gdy zabrakło bułki tartej, w oko wpadła mi kusząca alternatywa. Chodzi o japońską panierkę panko, którą już wielu z nas dobrze zna z azjatyckiej kuchni. W tym przypadku stopień rozdrobnienia jest zdecydowanie mniejszy, przez co kotlety wieprzowe są o wiele bardziej chrupiące i złocistobrązowe na zewnątrz. Jednocześnie wciąż są miękkie, delikatne i wilgotne w środku. Do przygotowania kotletów schabowych w nieco innej odsłonie potrzebujesz:

  • 100 g panierki panko,
  • 500 g schabu (4 plastry),
  • 2 jajka,
  • Sól, pieprz do smaku,
  • Olej do smażenia.

Jak zrobić kotlety schabowe krok po kroku? Niedzielny obiad w niecodziennej odsłonie

Dzień wcześniej lub kilka godzin przed warto zamoczyć schab w misce z mlekiem, cebulą, czosnkiem, solą oraz pieprzem. Dzięki temu jeszcze bardziej podniesiesz jakość i smak tego dania, a mięso będzie delikatniejsze i bardziej soczyste.

  1. Kotlety schabowe delikatnie rozbij tłuczkiem, starając się nie uszkodzić struktury mięsa. Dopraw z obu stron solą i pieprzem do smaku.
  2. Wbij jajka do miski i dokładnie je roztrzep. Do drugiej miski przesyp panierkę panko.
  3. Każdy kotlet zanurz najpierw w jajku, a następnie obtocz w panko. Powtórz tę czynność jeszcze raz, aby uzyskać grubszą panierkę.
  4. Rozgrzej olej na patelni. Gdy olej będzie gorący, smaż kotlety z obu stron na złoty kolor (około 3-4 minuty z każdej strony, w zależności od grubości mięsa).
  5. Usmażone kotlety przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  6. Kotlety schabowe podawaj z ulubionymi dodatkami, takimi jak ziemniaki, surówki czy sos chrzanowy. Smacznego!

Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: