Kotlety schabowe to obecnie jedna z najpopularniejszych potraw w kuchni polskiej. Najczęściej podawany jest w towarzystwie ziemniaków oraz bukietu surówek. Dla wielu Polaków jest to tradycyjne danie, którego receptury i sposobu przygotowanie nie powinno się zmieniać. Czasami jednak warto poeksperymentować w kuchni i odważyć się na nieco zmian. W konsekwencji możemy zyskać jeszcze większą chrupkość.
Gdy zabrakło bułki tartej, w oko wpadła mi kusząca alternatywa. Chodzi o japońską panierkę panko, którą już wielu z nas dobrze zna z azjatyckiej kuchni. W tym przypadku stopień rozdrobnienia jest zdecydowanie mniejszy, przez co kotlety wieprzowe są o wiele bardziej chrupiące i złocistobrązowe na zewnątrz. Jednocześnie wciąż są miękkie, delikatne i wilgotne w środku. Do przygotowania kotletów schabowych w nieco innej odsłonie potrzebujesz:
Dzień wcześniej lub kilka godzin przed warto zamoczyć schab w misce z mlekiem, cebulą, czosnkiem, solą oraz pieprzem. Dzięki temu jeszcze bardziej podniesiesz jakość i smak tego dania, a mięso będzie delikatniejsze i bardziej soczyste.
Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.