Kremowa i pyszna zupa w piętnaście minut. Podkręcisz ją dwoma serami

Szybka zupa na obiad to wybawienie każdego pracusia w wiecznym niedoczasie. Jeśli chcesz zjeść coś na szybko i niekoniecznie masz ochotę na zupkę instant, mamy dla ciebie świetny przepis. Przyda się brokuł, bulion, dwa sery i masz ucztę gotową w zaledwie kwadrans.

Zupa brokułowa to niemal arcyzupa. Arcysmaczna, arcyprosta i arcyszybka. Przepis na zupę brokułową jest banalny i tylko od was zależy, czy wyjdzie bardziej lub mniej pikantna. Jedno jest pewne - zupa brokułowa musi być kremowa i do tego przyczynią się dwa sery. Chodzi o serek topiony oraz o ser feta. Te dodatki robią taką robotę, że nawet sól jest niepotrzebna. Czas pożegnać długie ślęczenie nad garami, zrób zupę brokułową - najesz się do syta, a resztę czasu wykorzystasz na odpoczynek.

Zobacz wideo Jak uratować przesolony rosół? Mamy na to kilka trików

Zupa brokułowa - luksusowy obiad w piętnaście minut

Składniki:

  • 1 większy brokuł,
  • 3-4 niewielkie ziemniaki,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 1,5 l bulionu warzywnego lub lekkiego rosołu,
  • 1 solidna łyżka masła,
  • sól, pieprz, ostra papryczka do smaku,
  • ok. 150 g serka topionego,
  • 100 g sera typu feta,
  • do podania grzanki lub groszek ptysiowy.

Zupa brokułowa z dwoma serami - sposób wykonania:

  1. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, brokuł podziel na różyczki, a czosnek przeciśnij przez praskę.
  2. Przygotuj garnek i rozgrzej w nim masło. Następnie dodaj ziemniaki i podsmażaj na dość sporym ogniu, aż się lekko zarumienią.
  3. Dodaj czosnek i podsmażaj jeszcze 2 minuty. Uważaj jednak, by czosnek się nie przypalił - wówczas danie będzie gorzkie. 
  4. Całość zalej bulionem, dodaj brokuł podzielony na różyczki i gotuj, aż zarówno brokuł, jak i ziemniaki będą miękkie. W tym czasie dodaj serek topiony, by się rozpuścił. 
  5. Dodaj pokruszony ser feta, dopraw solą i pieprzem, i zmiksuj całość na gładki krem. Uważaj jednak, by nie przesadzić z solą - musisz pamiętać, że ser feta sam w sobie jest dość słony. 
Więcej o: