Kremowa i pyszna zupa w piętnaście minut. Podkręcisz ją dwoma serami
Szybka zupa na obiad to wybawienie każdego pracusia w wiecznym niedoczasie. Jeśli chcesz zjeść coś na szybko i niekoniecznie masz ochotę na zupkę instant, mamy dla ciebie świetny przepis. Przyda się brokuł, bulion, dwa sery i masz ucztę gotową w zaledwie kwadrans.
Zupa brokułowa to niemal arcyzupa. Arcysmaczna, arcyprosta i arcyszybka. Przepis na zupę brokułową jest banalny i tylko od was zależy, czy wyjdzie bardziej lub mniej pikantna. Jedno jest pewne - zupa brokułowa musi być kremowa i do tego przyczynią się dwa sery. Chodzi o serek topiony oraz o ser feta. Te dodatki robią taką robotę, że nawet sól jest niepotrzebna. Czas pożegnać długie ślęczenie nad garami, zrób zupę brokułową - najesz się do syta, a resztę czasu wykorzystasz na odpoczynek.
Zobacz wideo Jak uratować przesolony rosół? Mamy na to kilka trików
Zupa brokułowa - luksusowy obiad w piętnaście minut
Składniki:
- 1 większy brokuł,
- 3-4 niewielkie ziemniaki,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 1,5 l bulionu warzywnego lub lekkiego rosołu,
- 1 solidna łyżka masła,
- sól, pieprz, ostra papryczka do smaku,
- ok. 150 g serka topionego,
- 100 g sera typu feta,
- do podania grzanki lub groszek ptysiowy.
Zupa brokułowa z dwoma serami - sposób wykonania:
- Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, brokuł podziel na różyczki, a czosnek przeciśnij przez praskę.
- Przygotuj garnek i rozgrzej w nim masło. Następnie dodaj ziemniaki i podsmażaj na dość sporym ogniu, aż się lekko zarumienią.
- Dodaj czosnek i podsmażaj jeszcze 2 minuty. Uważaj jednak, by czosnek się nie przypalił - wówczas danie będzie gorzkie.
- Całość zalej bulionem, dodaj brokuł podzielony na różyczki i gotuj, aż zarówno brokuł, jak i ziemniaki będą miękkie. W tym czasie dodaj serek topiony, by się rozpuścił.
- Dodaj pokruszony ser feta, dopraw solą i pieprzem, i zmiksuj całość na gładki krem. Uważaj jednak, by nie przesadzić z solą - musisz pamiętać, że ser feta sam w sobie jest dość słony.