Na Podlasiu każdy się zajada. Do babki ziemniaczanej dodaj sezonowy składnik

Bo wszyscy Polacy, to jedna rodzina. I ta rodzina kocha ziemniaki. Z ziemniaków można zrobić mnóstwo pysznych rzeczy, ale jak wybierzemy się w podróż kulinarną na Podlasie, miłośnicy ziemniaków przepadną. To budżetowe danie smakuje jak z najlepszej restauracji, ale nie wolno zapomnieć o dodatkach. Szczególnie jeden jest ważny.

Kuchnia polska jest tak bogata i zróżnicowana, że mogłoby nam nie starczyć życia, by spróbować wszystkich regionalnych smakołyków. Kuchnia podlaska jest szczególnie obfita w pyszności, chociaż tamtejsze przepisy wywodzą się z tak zwanej biedy. Podlasie było częścią zaboru ruskiego i najogólniej mówiąc - było biednie. Jednak nie można mówić, że biedna była kuchnia. 

Zobacz wideo Co zrobić z ugotowanych ziemniaków? Ten przepis cię zachwyci

Smaki Podlasia zasługują na szczególne uznanie, ponieważ tamtejsze potrawy są naprawdę pyszne i przepełnione aromatem. Babka ziemniaczana jest niekwestionowanym klasykiem kuchni podlaskiej, ale każdy miłośnik ziemniaków, od morza po Tatry, musi jej spróbować. Nie wolno jednak zapomnieć o grzybach - babka ziemniaczana z grzybami to majstersztyk wśród tanich obiadów. 

Babka ziemniaczana po podlasku. Z grzybami najlepsza na świecie

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków, najlepiej o większej zawartości skrobi,
  • ok. 250 g wędzonego boczku,
  • 2 cebule,
  • kilka świeżych grzybów (lub garść suszonych i namoczonych),
  • 3 większe jajka,
  • sól, pieprz, opcjonalnie majeranek i gałka muszkatołowa do smaku.

Babka ziemniaczana z grzybami - sposób wykonania:

  1. Ziemniaki obierz i zetrzyj je na tarce o najdrobniejszych oczkach - tak jak na placki ziemniaczane. Następnie porządnie odciśnij z wody, a wodę przelej do miski. Kiedy na dno miski opadnie skrobia, wodę ostrożnie wylej, a skrobię dodaj do ziemniaków.
  2. Boczek pokrój w kostkę, podobnie cebulę i grzyby. Na patelni wytop boczek, następnie dodaj cebulę i kiedy boczek się zarumieni, a cebula zeszkli, dodaj do startych ziemniaków.
  3. Na tej samej patelni możesz rozgrzać odrobinę masła lub smalcu i podsmażyć grzyby. Następnie dołóż je do masy z ziemniaków.
  4. Do miski wbij jajka i ubij je trzepaczką lub mikserem. Wlej do ziemniaków. Masę przypraw do smaku solą, pieprzem i szczyptą majeranku oraz gałką muszkatołową. Całość dokładnie wymieszaj.
  5. Przygotuj blaszkę do pieczenia i wyłóż ją papierem lub nasmaruj masłem i oprósz kaszą manną. Wlej masę ziemniaczaną i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Babkę ziemniaczaną piecz przez ok. 1,5 godziny.
Więcej o: