Ta zupa rozgrzeje lepiej niż wełniany sweter. Rodzina ustawi się w kolejce po dokładkę

Pożegnanie lata i przywitanie jesieni jest dla niektórych trudne. W końcu trudno rozstać się ze słońcem, ciepłem i luźną, wakacyjną atmosferą. Moment wchodzenia w nową porę roku można sobie jednak ułatwić, robiąc aromatyczną zupę krem z dyni. Rozgrzeje lepiej niż sweter z wełny albo słońce prażące na greckiej plaży.

Zupa krem z dyni to jesienny klasyk. Warzywo króluje wtedy w kuchni i aż żal go nie wykorzystać. Do zupy najlepiej nadadzą się dynie piżmowe - np. odmiana Butternut, która jest bardzo uniwersalna, lub muscat - oraz mała, mocno pomarańczowa dynia hokkaido. Nie poleca się natomiast korzystania z dyni makaronowej. Jej miąższ pod wpływem obróbki termicznej rozwarstwia się na nitki i rozpada po ugotowaniu. 

By zupa dyniowa krem cudownie smakowała i rozgrzewała, trzeba wzbogacić ją odpowiednimi przyprawami. Czarny pieprz to oczywiście podstawa, ale nie można zapomnieć też o dodatku świeżego imbiru oraz papryczki chili. Niektórzy dodają również gałkę muszkatołową oraz kurkumę, która podkreśla kolor zupy i nadaje jej korzennego akcentu.

Zobacz wideo Kochasz dynię? Zrób to boskie gratin. To nie byle jaka zapiekanka ziemniaczana z dynią

Jak zrobić zupę krem z dyni? Poniżej podajemy prosty przepis krok po kroku. Rodzinie tak zasmakuje, że wszyscy będą chcieli dokładkę.

Zupa krem z dyni. Dwie przyprawy robią robotę

Składniki:

  • 500 g dyni, np. Butternut lub muscat,
  • litr mleka kokosowego,
  • 3 szalotki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego,
  • kawałek świeżego imbiru,
  • papryczka chili,
  • trawa cytrynowa,
  • sól i pieprz do smaku,
  • pęczek kolendry.

Zupa dyniowa krem - sposób przygotowania:

  1. Obierz imbir ze skórki, a szalotki i czosnek z łupin. Wszystkie trzy, a także papryczkę, drobno pokrój. Ze skóry obierz również kawałek dyni, z którego będziesz korzystać, a miąższ pokrój w kostkę. 
  2. W garnku rozgrzej oliwę lub olej. Wrzuć czosnek, szalotkę, imbir i papryczkę i podsmaż przez parę minut. Potem dorzuć dynię.
  3. Dodaj trawę cytrynową (jedna łodyga wystarczy) i wlej mleko. Zagotuj i gotuj do momentu, aż dynia zmięknie.
  4. Wyjmij trawę cytrynową z garnka, a pozostałe składniki zblenduj na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem do smaku, a potem przelej do misek. Podawaj z posiekaną świeżą kolendrą.
Więcej o: