Zupa krem z dyni to jesienny klasyk. Warzywo króluje wtedy w kuchni i aż żal go nie wykorzystać. Do zupy najlepiej nadadzą się dynie piżmowe - np. odmiana Butternut, która jest bardzo uniwersalna, lub muscat - oraz mała, mocno pomarańczowa dynia hokkaido. Nie poleca się natomiast korzystania z dyni makaronowej. Jej miąższ pod wpływem obróbki termicznej rozwarstwia się na nitki i rozpada po ugotowaniu.
By zupa dyniowa krem cudownie smakowała i rozgrzewała, trzeba wzbogacić ją odpowiednimi przyprawami. Czarny pieprz to oczywiście podstawa, ale nie można zapomnieć też o dodatku świeżego imbiru oraz papryczki chili. Niektórzy dodają również gałkę muszkatołową oraz kurkumę, która podkreśla kolor zupy i nadaje jej korzennego akcentu.
Zobacz wideo Kochasz dynię? Zrób to boskie gratin. To nie byle jaka zapiekanka ziemniaczana z dynią
Jak zrobić zupę krem z dyni? Poniżej podajemy prosty przepis krok po kroku. Rodzinie tak zasmakuje, że wszyscy będą chcieli dokładkę.
Zupa krem z dyni. Dwie przyprawy robią robotę
Składniki:
- 500 g dyni, np. Butternut lub muscat,
- litr mleka kokosowego,
- 3 szalotki,
- 3 ząbki czosnku,
- 3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego,
- kawałek świeżego imbiru,
- papryczka chili,
- trawa cytrynowa,
- sól i pieprz do smaku,
- pęczek kolendry.
Zupa dyniowa krem - sposób przygotowania:
- Obierz imbir ze skórki, a szalotki i czosnek z łupin. Wszystkie trzy, a także papryczkę, drobno pokrój. Ze skóry obierz również kawałek dyni, z którego będziesz korzystać, a miąższ pokrój w kostkę.
- W garnku rozgrzej oliwę lub olej. Wrzuć czosnek, szalotkę, imbir i papryczkę i podsmaż przez parę minut. Potem dorzuć dynię.
- Dodaj trawę cytrynową (jedna łodyga wystarczy) i wlej mleko. Zagotuj i gotuj do momentu, aż dynia zmięknie.
- Wyjmij trawę cytrynową z garnka, a pozostałe składniki zblenduj na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem do smaku, a potem przelej do misek. Podawaj z posiekaną świeżą kolendrą.