• Link został skopiowany

Bramboraki są o niebo lepsze od placków ziemniaczanych. Sekret? Czesi dodają 2 składniki ekstra

Jak inaczej zrobić placki ziemniaczane? Jeśli przejadły ci się klasyczne, warto zaczerpnąć inspiracji od naszych południowych sąsiadów. Bramboraki to zachwycająca smakiem potrawa, która różni się wyłącznie dwoma składnikami.
placki ziemniaczane
robert6666 / Getty Images/istock.com

Placki ziemniaczane to jedno z dań, które można przygotować szybko i z małej ilości składników. Nie potrzebujemy również specjalnych umiejętności. Od wielu lat goszczą na stołach w wielu domach, jako obiad czy kolacja. Nie ma ograniczeń jeśli chodzi o dodatki. Niektórzy preferują wersję na słodko, podczas gdy pozostali jedzą wyłącznie wersję wytrawną. Nie każdy jednak wie, że wystarczą dwa składniki, aby nadać klasycznym plackom ziemniaczanym zupełnie nowego wyrazu.

Zobacz wideo Przepis na szybki domowy chleb z ziaren. Nie potrzebujesz ani mąki, ani drożdży

Jak zrobić czeskie placki ziemniaczane? Najlepszy przepis na chrupiące bramboraki

Ziemniaki to jeden ze skarbów zarówno kuchni polskiej jak i czeskiej. Czeskie placki ziemniaczane pachną ziołami. Do ich wykonania potrzebujesz dodatkowych dwóch składników, czyli czosnku i mleka. Z poniższych składników przygotujesz ok. 10 placuszków:

  • ziemniaki - 500 g,
  • czosnek -  5 ząbków,
  • mąka - 100 g,
  • jajka - 2 szt.,
  • mleko - 100 ml,
  • majeranek - 2 łyżki świeżego lub 1 łyżka suszonego,
  • smalec (do smażenia) - 250 g,
  • sól,
  • pieprz.

Jak zrobić placki ziemniaczane prosty przepis? Będą jeszcze bardziej aromatyczne i chrupiące

Placki ziemniaczane w czeskiej odsłonie możemy serwować zarówno jako przystawkę, jak i danie główne. Bramboraki można nadziewać mieszanką mięsną, szpinakiem, serem i grzybami czy z kleksem kwaśnej śmietany. Wszystko w zależności od naszych aktualnych preferencji.

  1. Obierz ziemniaki, zetrzyj je na grubej tarce i wyciśnij, aby usunąć nadmiar wody i skrobi.
  2. Dodaj jajka, sól, pieprz, rozgnieciony czosnek, majeranek, mąkę pszenną i mleko.
  3. Całość dokładnie mieszaj do połączenia wszystkiego w ciasto.
  4. Na patelni roztop smalec i za pomocą chochli wlewaj ciasto ziemniaczane, rozprowadzając je po brzegach.
  5. Smaż ziemniaki na złoty kolor z obu stron.
  6. Odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych.
Więcej o: