Placki ziemniaczane to jedno z dań, które można przygotować szybko i z małej ilości składników. Nie potrzebujemy również specjalnych umiejętności. Od wielu lat goszczą na stołach w wielu domach, jako obiad czy kolacja. Nie ma ograniczeń jeśli chodzi o dodatki. Niektórzy preferują wersję na słodko, podczas gdy pozostali jedzą wyłącznie wersję wytrawną. Nie każdy jednak wie, że wystarczą dwa składniki, aby nadać klasycznym plackom ziemniaczanym zupełnie nowego wyrazu.
Ziemniaki to jeden ze skarbów zarówno kuchni polskiej jak i czeskiej. Czeskie placki ziemniaczane pachną ziołami. Do ich wykonania potrzebujesz dodatkowych dwóch składników, czyli czosnku i mleka. Z poniższych składników przygotujesz ok. 10 placuszków:
Placki ziemniaczane w czeskiej odsłonie możemy serwować zarówno jako przystawkę, jak i danie główne. Bramboraki można nadziewać mieszanką mięsną, szpinakiem, serem i grzybami czy z kleksem kwaśnej śmietany. Wszystko w zależności od naszych aktualnych preferencji.