Każdy z nas ma taki comfort food z dzieciństwa i dla wielu z nas są to oczywiście knedle. Wczesna jesień smakuje śliwkami, malinami i szarlotką. I to właśnie knedle ze śliwkami są naszym biletem do wspomnień z dawnych lat. Babcie przynosiły śliwki w fartuchu i robiły nam smakołyki, o których do dziś pamiętamy.
Knedle ze śliwkami, fot. hanbr / iStock
REKLAMA
REKLAMA
Knedle ze śliwkami zawsze kojarzyły mi się z wczesną jesienią. Jako mała dziewczynka z radością wracałam ze szkoły, kiedy wiedziałam, że na obiad babcia zrobi słodkie knedle. Dziś sama je robię i wypracowałam proporcje, które sprawiają, że ziemniaczane kluchy są idealne - delikatne, ale zwarte jednocześnie. To tego śliwka lekko obtoczona w cynamonie i nic więcej do szczęścia nie potrzeba.
REKLAMA
Zobacz wideo Jesienne słodkości idealne na deser. Zobacz nasze przepisy
Knedle ze śliwkami - przepis, który porywa do czasów dzieciństwa
Składniki:
350 g ugotowanych ziemniaków,
150 g surowych ziemniaków,
1 większe jajko,
100 g mąki pszennej,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
szczypta soli,
łyżeczka cynamonu,
ok. 200 g dojrzałych śliwek węgierek,
płaska łyżeczka cynamonu,
łyżka cukru pudru (możesz dać mniej, jeżeli śliwki są dostatecznie słodkie).
Jak zrobić knedle ze śliwkami? Sposób przygotowania:
Śliwki dokładnie umyj i podziel na połówki. Usuń pestki, a połówki owoców przełóż do miski. Dodaj cynamon i cukier, następnie dokładnie wymieszaj i odstaw na kilka minut.
Ugotowane ziemniaki utłucz na gładkie purée lub zmiel w prasce do ziemniaków. Przełóż do miski.
Ziemniaki surowe zetrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach i za pomocą gazy porządnie odciśnij je z wody. Następnie dodaj do ugotowanych ziemniaków.
Do miski z ziemniakami wsyp mąkę, wbij jajko i zacznij wyrabiać. Jeśli uważasz, że konsystencja ciasta jest zbyt luźna, dodaj mąkę ziemniaczaną.
Z wyrobionego ciasta odrywaj kawałki i formuj je w dłoniach w kulki. Następnie spłaszczaj je i na środek kładź połówki śliwek. Szczelnie zalep knedle, by podczas gotowania się nie rozkleiły.
Przygotuj duży garnek i rozgrzej w nim wodę z odrobiną soli. Kiedy woda zawrze, wrzucaj knedle partiami i gotuj przez ok. 3-4 minuty od momentu wypłynięcia.