Późne lato oraz jesień to doskonała pora na spacer po lesie połączony z owocnym grzybobraniem. Jeśli trafisz na kanie, koniecznie je zbierz. Dobrze przyrządzone smakują tak wybornie, że palce lizać. Ważne jest, tylko aby wiedzieć, jak je przygotować.
Kania czubajka to jeden z najsmaczniejszych grzybów, które możemy zebrać w lesie. Jadalny jest jej kapelusz, którego średnica może osiągnąć nawet 30 cm. Delikatnie przyprawiony, obtoczony w bułce tartej i smażony na złoty kolor jest po prostu obłędnie pyszny. Zanim jednak złapiesz za wiaderko, by wybrać się na poszukiwania kani, nie zapomnij, że bywa mylona z silnie trującym muchomorem zielonkawym. Jak je rozróżnić? Zwróć uwagę na:
Pamiętaj, że jeśli jakikolwiek znaleziony grzyb powoduje nawet minimum niepewności, lepiej go zostawić. Zdecydowanie nie warto ryzykować.
Jeśli zebrałeś już kanie i chcesz zabrać się za ich przyrządzenie, zacznij od dokładnego oczyszczenia kapelusza. Pozbądź się piasku oraz innych zabrudzeń, gdyż w przeciwnym wypadku będą chrzęściły w zębach w trakcie jedzenia. Idealnie nada się do tego pędzelek oraz przemycie pod bieżącą wodą. Gdy kapelusze będą się suszyć, przygotuj resztę składników. Zakładając, że udało ci się zebrać 2 spore sztuki kań, będziesz do nich potrzebować:
Do jednej z misek wrzuć jajka, rozbełtaj je, następnie wymieszaj z mlekiem. Do drugiej wysyp bułkę tartą. Kanie najpierw mocz we wcześniej przygotowanej mieszance, następnie przypraw i obtocz w bułce. Na patelni rozgrzej olej i smaż przygotowane kapelusze z obu stron, aż się zarumienią. Podawaj od razu.
Choć kotlety z kani to niewątpliwie najpopularniejszy sposób na ich przyrządzenie, równie smaczny okazuje się omlet bądź jajecznica z nimi w składzie. Przygotuj:
Umyte i osuszone grzyby pokrój na mniejsze kawałki. Posiekaj cebulę, następnie wrzuć ją na rozgrzane na patelni masło. Delikatnie zeszklij, dodaj grzyby i duś, aż składniki staną się miękkie. W międzyczasie w miseczce rozbełtaj jajka, przypraw i dodaj na patelnię. Jeśli masz ochotę na omleta, po prostu je wylej i poczekaj 1-2 minuty aż się zetną, po czym odwróć i jeszcze raz podsmażaj. W przypadku jajecznicy porządnie wymieszaj wszystkie składniki. Smacznego! Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.