Ciasto na pizzę w kilka minut. Będzie lepsze niż od Włocha, ale zadbaj o mąkę

Każdy chyba uwielbia pizzę i wcale nie trzeba zakładać butów i gnać do najbliższej pizzerii, żeby raczyć się ukochanym smakołykiem. Przepis na pizzę jest banalny i wiadomo, że najważniejsze jest ciasto. Dziś podpowiemy, jak zrobić ciasto na pizzę, żeby było idealne - cieniutkie, delikatne i chrupiące. To tylko kilka minut roboty.

Ciasto na pizzę możesz zrobić w kilka minut i bez obaw, że będzie niesmaczne, twarde lub gumowate. Nic z tych rzeczy. Przepis na ciasto na pizzę, który dziś wam przedstawimy, wypróbowałam na sobie i własnej rodzinie. Wszyscy byli zachwyceni i domagają się takiej pizzy przynajmniej dwa razy w tygodniu. Każdy się dziwi, że to nie pizza z pizzerii. Co jest ważne? Oczywiście mąka. Najlepsze ciasto na pizzę wyjdzie z mąki o najniższym typie przemiału, najlepiej wybrać mąkę typu 00.

Zobacz wideo Zobacz przepis na pizzę z tortilli

Ciasto na pizzę bez czekania - smakuje jak z włoskiej trattorii

Składniki:

  • ok. 30 g świeżych drożdży,
  • 1,5 szklanki mąki niskiego typu (ja miałam typ 390, ale polecam typ 00),
  • ok. 3/4 szklanki letniego mleka,
  • 2 łyżki oliwy,
  • łyżeczka soli,
  • łyżeczka cukru,
  • opcjonalnie szczypta suszonego oregano.

Szybkie ciasto na pizzę - sposób wykonania:

  1. Do miski przesiej mąkę. Dodaj cukier, sól i oregano. Wymieszaj.
  2. Do rondelka z ciepłym (ale nie gorącym) mlekiem wkrusz drożdże i porządnie wymieszaj, by się rozpuściły.
  3. Zawartość rondelka przelej do miski z mąką i zacznij wyrabiać ciasto, dodając po odrobinie oliwy.
  4. Kiedy ciasto jest już gładkie i elastyczne, przełóż je na blat lekko oprószony mąką i rozwałkuj na dość cienki placek. Brzegi pozostaw nieco grubsze.
  5. Na placku rozsmaruj sos pomidorowy i połóż ulubione dodatki. Ja dodałam dojrzewającą szynkę, porwane kawałki mozzarelli i listki świeżej bazylii.
  6. Pizzę włóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220 stopni. Piecz przez 7-10 minut.
Więcej o: