-
Haps
-
Jak przygotować
- W PRL-u każdy się zajadał. Szare kluski będą smakowały jak u babci, ale uważaj na tę rzecz
W PRL-u każdy się zajadał. Szare kluski będą smakowały jak u babci, ale uważaj na tę rzecz
Ten przepis zna chyba każdy, kto dorastał w czasach PRL-u. Szare kluski to nie tylko tani obiad, lecz także idealny sposób na powrót do smaków dzieciństwa. Przepis na szare kluski jest banalny, warto jednak wiedzieć, jakie ziemniaki wybrać.
Szare kluski to ratunek w sytuacji, kiedy zostaje nam za dużo miesiąca pod koniec pieniędzy, ale także wtedy, kiedy chodzi za nami ochota na smaki dzieciństwa. Szare kluski są bardzo łatwe w wykonaniu, a dodatek skwarek z boczku i pokruszonego twarogu sprawi, że twoje kubki smakowe odlecą do krainy wspomnień o nazwie "babcina kuchnia". Pamiętaj jednak, żeby wybierać ziemniaki o dużej zawartości skrobi. Takie sprawdzą się najlepiej.
Zobacz wideo Zobacz nasze wariacja na temat leniwych. Pocieknie ci ślinka
Szare kluski - przepis na obiad z czasów PRL-u
Składniki:
- 2 kg ziemniaków, najlepiej mączystych,
- 2 jajka,
- ok. 10 łyżek mąki pszennej,
- 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- sól,
- 150 g wędzonego boczku,
- 2 niewielkie cebule,
- kostka tłustego twarogu.
Szare kluski - sposób wykonania:
- Ziemniaki obierz, opłucz i zetrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach. Możesz także zmielić je w maszynce. Następnie przełóż je do miski i porządnie odciśnij z wody. Wodę pozostaw w misce i odłóż na kilkanaście minut, by na dnie osadziła się skrobia. Następnie ostrożnie odlej wodę, a skrobię dodaj do startych ziemniaków.
- Do ziemniaków dodaj mąkę, mąkę ziemniaczaną, wbij jajka i dodaj płaską łyżkę soli. Całość dokładnie wymieszaj. Powinna powstać jednolita, ale dość gęsta masa.
- W większym garnku zagotuj wodę i lekko ją osól. Następnie za pomocą łyżki zsuwaj z miski pojedyncze kluseczki i zamieszaj od dna, by nie przywarły. Gotuj je partiami na niewielkim ogniu przez ok. 3-4 minuty od momentu wypłynięcia, ale warto najpierw sprawdzić na jednym, czy jest już gotowy, by nie wyłowić całej partii, która będzie surowa w środku.
- Na patelni wytop boczek pokrojony w kostkę. Następnie dodaj posiekaną cebulę i podsmażaj całość, aż apetycznie się zarumieni. Tak przygotowanymi skwarkami polej gorące kluski. Pokrusz także biały ser i zajadaj ze smakiem.