Kiedy uda nam się wrócić z lasu z koszem pełnym grzybów, zwykle nie mamy problemu, co z nich zrobić. Najczęściej stawiamy na sosy, zupę, a nadmiar mrozimy lub suszymy, by zawsze mieć pod ręką gotową bazę do pysznych potraw. Dziś jednak skupimy się na najlepszej rzeczy, którą możesz zrobić ze świeżych leśnych grzybów. Sos z tego przepisu wychodzi aksamitny, kremowy i pełen smaku. Ważna jest śmietanka trzydziestka, moim zdaniem najlepsza do grzybowych sosów, oraz tymianek. Ta przyprawa idealnie wydobywa aromat i smak leśnych grzybów, i sprawi, że bez dokładki się nie obejdzie.
Zobacz wideo Z tego dziwnego grzyba zrobiliśmy pyszną przekąskę. Zobacz wideo
Sos z leśnych grzybów. Tak pyszny, że będziesz go jeść łyżkami
Składniki:
- ok. 0,7 kg leśnych grzybów, dowolnych (w sosie pyszne są maślaki i podgrzybki),
- 2 cebule,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 1 pełna łyżka mąki,
- 1,5 szklanki wywaru grzybowego lub bulionu, może być warzywny,
- śmietanka 30 proc.,
- 2 pełne łyżki masła,
- 2 gałązki tymianku,
- sól, pieprz, kilka laurowych listków, kilka kulek ziela angielskiego, łyżeczka gałki muszkatołowej.
Sos grzybowy z tymiankiem - sposób wykonania:
- Grzyby dokładnie oczyść z piachu i innych zabrudzeń. Następnie pokrój je na kawałki. Maślaki wcześniej obierz ze skórki. Cebulę pokrój w piórka, a czosnek przeciśnij przez praskę.
- Przygotuj dużą patelnię lub szeroki rondel. Rozgrzej w nim solidną porcję masła i dodaj cebulę.
- Kiedy cebula się zeszkli, dodaj pokrojone grzyby i smaż na dość dużej mocy palnika, aż odparuje z nich trochę wody. Następnie lekko je posól i zalej bulionem.
- Dodaj do smaku przyprawy, w tym gałkę muszkatołową, tymianek i czosnek. Zmniejsz moc palnika i gotuj, aż grzyby będą miękkie. Pamiętaj, żeby grzyby gotowały się na niewielkiej mocy palnika. Wówczas oddadzą do wywaru maksimum smaku.
- Śmietankę wymieszaj z łyżką mąki i zapraw nią sos. Ponownie wymieszaj i gotuj jeszcze przez kilka minut, aż sos zgęstnieje.
Tak przygotowany sos podawaj jak tylko chcesz. Będzie świetnie smakował z kopytkami lub kluskami śląskimi, z makaronem lub z plackami ziemniaczanymi. Będzie pasował także do polędwiczek lub do podsmażonego kurczaka albo dziczyzny.