Jak zrobić naleśniki na krokiety, żeby były cienkie, delikatne i elastyczne? To żadna magia, a bardzo prosta rzecz. Opanowałam ten przepis do perfekcji, a nauczyła mnie go babcia. Nie wolno żałować jednego składnika.
Krokiety uwielbiamy chyba wszyscy i ciężko byłoby zdecydować, czy lepsze są krokiety z mięsem, grzybami i kapustą, czy może ruskie. Jedno jest pewne - najważniejsze zawsze jest ciasto na krokiety. To nie mogą być takie zwykłe naleśniki. Muszą być cienkie, delikatne i elastyczne. Nie ma nic gorszego niż pękające lub rwące się naleśniki, z których wypada farsz. Pamiętaj, że najlepsze naleśniki na krokiety zrobisz z mąki niskiego typu. To jedna rzecz. Drugą, nie mniej ważną, jest masło. Tego nie należy żałować.
REKLAMA
Zobacz wideo Zobacz przepis na pyszne krokiety jajeczne
Tylko tak zrobisz najlepsze krokiety. Masło jest tutaj kluczowe
Składniki:
1 pełna szklanka mąki pszennej, najlepiej użyć typu 450,
1 szklanka mleka,
3/4 szklanki wody gazowanej,
2 duże jajka,
3 łyżki roztopionego masła,
szczypta soli.
Ciasto na krokiety - sposób wykonania:
Najpierw rozpuść masło i pozostaw, by lekko przestygło.
Do miski przesiej mąkę, dodaj sól, wbij jajka. Dolej wodę i mleko, i mikserem wymieszaj na gładkie, lejące ciasto.
Miskę z ciastem odłóż na 15 minut, by odpoczęło. Dzięki temu ciasto na naleśniki do krokietów będzie dużo bardziej sprężyste, bo gluten zawarty w mące złączy wszystkie składniki.
Po upływie tego czasu do ciasta wlej płynne masło i ponownie wymieszaj. Pamiętaj jednak, żeby masło było letnie, a nie gorące.
Przygotuj patelnię i lekko natłuść ją masłem lub olejem. Chochelką rozprowadzaj porcje ciasta na naleśniki po całej patelni i smaż, aż się zarumienią.