Jak zrobić naleśniki na krokiety, żeby były cienkie, delikatne i elastyczne? To właśnie ciasto decyduje o tym, czy będą perfekcyjne. Wystarczy jeden prosty składnik i 15 minut przerwy, by były elastyczne, cienkie i nigdy się nie rwały.
Fot. iStock, gaelgogo
REKLAMA
REKLAMA
Krokiety uwielbiamy chyba wszyscy i ciężko byłoby zdecydować, czy lepsze są krokiety z mięsem, grzybami i kapustą, czy może ruskie. Wiele osób skupia się na farszu, zapominając, że to ciasto decyduje o sukcesie krokietów. Zbyt grube, zbyt suche lub pękające naleśniki potrafią zepsuć całe danie. Pamiętaj, że najlepsze naleśniki na krokiety zrobisz z mąki niskiego typu. To jedna rzecz. Drugą, nie mniej ważną, jest masło. Tego, jak podkreśla moja babcia, nie należy żałować.
REKLAMA
Zobacz wideo Zobacz przepis na pyszne krokiety jajeczne
Tylko tak zrobisz najlepsze krokiety. Masło jest tutaj kluczowe
Składniki:
1 pełna szklanka mąki pszennej, najlepiej użyć typu 450,
1 szklanka mleka,
3/4 szklanki wody gazowanej,
2 duże jajka,
3 łyżki roztopionego masła,
szczypta soli.
Ciasto na krokiety - sposób wykonania:
Najpierw rozpuść masło i pozostaw, by lekko przestygło.
Do miski przesiej mąkę, dodaj sól, wbij jajka. Dolej wodę i mleko, i mikserem wymieszaj na gładkie, lejące ciasto.
Miskę z ciastem odłóż na 15 minut, by odpoczęło. Dzięki temu ciasto na naleśniki do krokietów będzie dużo bardziej sprężyste, bo gluten zawarty w mące złączy wszystkie składniki.
Po upływie tego czasu do ciasta wlej płynne masło i ponownie wymieszaj. Pamiętaj jednak, żeby masło było letnie, a nie gorące.
Przygotuj patelnię i lekko natłuść ją masłem lub olejem. Chochelką rozprowadzaj porcje ciasta na naleśniki po całej patelni i smaż, aż się zarumienią.