Nie jajeczna i nie z makreli. To najlepsza pasta na kanapki. Zdziwisz się, z czego jest

Jeśli nie wiesz, co zrobić na śniadanie, kolację lub co zapakować do lunch boxa, zazwyczaj stawiasz na kanapki. Jeśli jednak chcesz, by twoje kanapki wkroczyły na wyższy poziom smaku, musisz wypróbować ten przepis na pastę kanapkową. Będzie kremowa i aromatyczna, a główny składnik zwykle smażysz z cebulką.

Kiedy mówimy o pastach kanapkowych, najczęściej na myśli mamy pastę jajeczną lub pastę z makreli. Niektórzy lubią jeszcze pasty z twarogu lub najzwyklejszy pasztet. Jednak dzisiejszy przepis na pastę kanapkową sprawi, że będziesz zjadać się nią, aż "pod korek". Pasta z wątróbek jest tak delikatna i pyszna, że cała rodzina oszaleje na jej punkcie, a to przed dodatek sera - parmezan i wątróbka to połączenie idealne. 

Zobacz wideo Zobacz przepis na wegański smalec. Palce lizać

Najlepsza pasta na kanapki. Weź wątróbkę i trochę sera

Składniki:

  • 300 g wątróbki drobiowej,
  • 1 średnia cebula, 
  • ok. 50-70 g tartego parmezanu, 
  • czubata łyżka masła, 
  • sól, pieprz i ostra papryka do smaku, 
  • olej do smażenia. 

Pasta kanapkowa z wątróbki i parmezanu - sposób wykonania:

  1. Wątróbkę oczyść z błonek i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę pokrój w piórka, a masło rozgrzej lub roztop. 
  2. Na niewielkiej ilości oleju usmaż wątróbkę, następnie dodaj cebulę i duś całość, aż cebula zmięknie. Możesz podlać ją niewielką ilością wody. Pod koniec smażenia dopraw przyprawami do smaku. 
  3. Wątróbkę z cebulą zmiel w maszynce lub rozdrobnij w malakserze. Dodaj masło oraz starty parmezan i całość dokładnie wymieszaj. 

Do pasty z wątróbek możesz dodać także kilka podsmażonych pieczarek startych na tarce, będzie pasować także świeża natka pietruszki lub odrobina kolendry. 

Więcej o: