-
Haps
-
Jak przygotować
- Mnóstwo z nas zapomniało, a w dzieciństwie kochaliśmy. Podstawą tej zupy są tycie kluseczki
Mnóstwo z nas zapomniało, a w dzieciństwie kochaliśmy. Podstawą tej zupy są tycie kluseczki
Każdy z nas ma taką potrawę, która jak żadna inna kojarzy się z beztroskimi czasami dzieciństwa. Dla wielu z nas będzie to właśnie zupa, o której dziś postaramy się wam przypomnieć. Zupą zacierkową zajadaliśmy się w szkolnych stołówkach, a była tak pyszna dzięki maleńkim kluseczkom.
Zupa zacierkowa to tak naprawdę przepis, który nie istnieje. To jedna z tych zup, która przyjmie wszystko - możesz dodać do niej, co tylko masz pod ręką. Możesz zrobić ją na każdym wywarze, możesz dodać grzyby, koncentrat pomidorowy, zabielić śmietaną lub zakwasić dowolnym zakwasem. Jednak zawsze najważniejsze są zacierki, czyli malutkie kluseczki z mąki i wody. Każde dziecko epoki PRL-u i lat 90. zajadało się nimi, aż uszy się trzęsły.
Zobacz wideo Zobacz, jak zrobić najlepszą zupę ogórkową
Zupa zacierkowa - przepis na przysmak ze szkolnej stołówki
Składniki:
- ok. 2 l bulionu lub lekkiego rosołu,
- 2 marchewki,
- kilka ziemniaków,
- 1 większa cebula,
- ok. 200 g boczku wędzonego,
- kilka suszonych grzybków,
- mąka i woda na zacierki,
- sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe,
- posiekany koperek lub natka pietruszki.
Zupa zacierkowa - sposób wykonania:
- Przygotuj garnek i wytop w nim pokrojony w kostkę boczek. Następnie dodaj posiekaną cebulę i zeszklij ją. Dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę oraz marchewkę i chwilę podsmażaj.
- Kiedy całość się podsmaży, zalej składniki bulionem, dodaj pokruszone w dłoniach suszone grzybki oraz kilka listków laurowych i 3-4 kulki ziela angielskiego.
- Gotuj całość na niewielkim ogniu, aż ziemniaki będą niemal całkowicie miękkie.
- Gdy zupa się gotuje, przygotuj zacierki. Z mąki i wody zagnieć ciasto. Konsystencją powinno przypominać dobrze wyrobione ciasto na pierogi. Następnie odrywaj z ciasta małe kawałki i w dłoniach formuj je w kształt kuleczek.
- Zacierki wrzucaj do gotującej się zupy, następnie dodaj sól i pieprz do smaku. Gotuj jeszcze 5 minut, żeby zacierki nie były w środku surowe. Przed podaniem podsyp posiekaną natką lub koperkiem.