Wsyp "złoty proszek" do jajecznicy. Oponka na brzuchu będzie znikać w oczach

Ta przyprawa nie tylko nadaje daniom wyjątkową barwę, ale też wspiera zdrowie i pomaga pozbyć się niechcianych boczków. Nie wiesz, do jakich potraw można dodawać kurkumę? Z powodzeniem włączysz ją do codziennej diety i szybko stanie się twoim ulubionym dodatkiem do posiłków.

Kurkuma to prawdziwy skarb w kuchni, który nie tylko wzbogaci smak i kolor potraw, lecz także może pomóc w walce z uporczywym tłuszczykiem. Jeśli marzysz o płaskim brzuchu, wprowadź tę przyprawę do codziennego menu, a efekty mogą cię mile zaskoczyć.

Zobacz wideo Sycące spaghetti alla puttanesca

Jak schudnąć z kurkumą? Okazuje się, że jest to łatwiejsze, niż myślisz

Dietetyczka Anna Roczon na TikToku wyjaśniła, dlaczego kurkuma jest doskonałym suplementem ułatwiającym odchudzanie. Wszystko za sprawą zawartej w niej kurkuminy - jednej najlepiej przebadanych substancji pochodzenia naturalnego, która świetnie wspiera redukcję. Jest ona naturalnym termogenikiem, dzięki czemu przyspiesza przemianę materii i ułatwia spalanie tkanki tłuszczowej na brzuchu czy boczkach.

Dodatkowo kurkumina jest silnym antyoksydantem, który zmniejsza działanie wolnych rodników w organizmie i opóźnia procesy starzenia się skóry. Żeby podkręcić działanie tej przyprawy, warto łączyć ją z pieprzem. Piperyna w nim zawarta ułatwia wchłanianie i przyswajanie kurkuminy, dzięki czemu możemy spodziewać się lepszych efektów.

OSTRZEŻENIE! Osoby borykające się z chorobami wątroby, żołądka czy kamieniami żółciowymi, przed rozpoczęciem stosowania kurkumy powinny zasięgnąć porady lekarza. Uważać powinny również kobiety w ciąży, gdyż konsumowanie przyprawy w dużych ilościach może doprowadzić do przedwczesnych skurczy.

Do jakich potraw można dodawać kurkumę? Do wszystkich, także do jajecznicy

Jajecznica z kurkumą to doskonały sposób na zdrowe rozpoczęcie dnia. Dodatek przyprawy wzbogaci jej smak i jednocześnie zachęci metabolizm do pracy na wyższych obrotach w ciągu dnia. Jej przygotowanie jest banalnie proste i w kilka minut możesz cieszyć się pysznym posiłkiem. Potrzebne składniki:

  • 3 jajka,
  • garść szpinaku,
  • łyżeczka oliwy z oliwek,
  • łyżka mleka,
  • 1/4 łyżeczki kurkumy,
  • sól, pieprz do smaku.

Patelnię połóż na średnim ogniu i rozgrzej na niej oliwę z oliwek. Dodaj szpinak i smaż kilka minut, aż straci swoją jędrność. W miseczce roztrzep jajka z mlekiem i przyprawami. Mieszaj tak długo, aż wszystko się dokładnie połączy. Wlej masę jajeczną na patelnię i ciągle mieszając, smaż na małym ogniu. Kiedy potrawa osiągnie pożądaną konsystencję, nałóż na talerz, posyp szczypiorkiem i podawaj z kromką razowego pieczywa. 

Więcej o: