-
Haps
-
Jak przygotować
- Smażę z cebulą i układam na cieście francuskim. Za te paszteciki mogę sprzedać duszę
Smażę z cebulą i układam na cieście francuskim. Za te paszteciki mogę sprzedać duszę
Sezon na grzyby w pełni i do woli możemy cieszyć się naszymi ulubionymi smakołykami (oczywiście, jeśli wracamy z lasu z pełnymi koszami). Oprócz zupy i sosów, warto zrobić z grzybów coś jeszcze. Ta przekąska znika ze stołu w mig, a przygotujesz ją w niecałe 20 minut.
Paszteciki z ciasta francuskiego z grzybami to idealny pomysł na jesienną przekąskę. Przepis jest banalny, a smak pasztecików może się różnić w zależności od tego, jakich grzybów użyjesz. Jeśli szczęście ci dopisało i z wypadu do lasu udało ci się wrócić z koszem pełnym dorodnych okazów, najlepiej już nastawiaj piekarnik - szykuje się wyżerka nie z tej ziemi.
Zobacz wideo Zobacz przepis na paszteciki z niewiarygodnym grzybem
Szybkie paszteciki z ciasta francuskiego z grzybami. Palce lizać
Składniki:
- 1 duży arkusz ciasta francuskiego,
- 500 g świeżych, leśnych grzybów,
- 1 duża cebula,
- masło do smażenia,
- sól i pieprz do smaku,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- 2 listki laurowe,
- jajko,
- 3 łyżki parmezanu.
Paszteciki z grzybami i parmezanem - sposób wykonania:
- Grzyby dokładnie oczyść i pokrój na małe kawałki, możesz także zetrzeć je na tarce. Jeśli używasz maślaków, obierz je ze skórki.
- Cebulę posiekaj i podsmaż ją na niewielkiej ilości masła. Następnie dodaj grzyby, sól, pieprz, gałkę i listki laurowe. Podsmażaj, aż z grzybów odparuje część wody.
- Kiedy grzyby się podduszą, wyjmij listki laurowe i dodaj parmezan. Wymieszaj, by ser związał farsz. Następnie zacznij zwijanie pasztecików.
- Ciasto francuskie wyjmij z lodówki i delikatnie rozwiń. Następnie przetnij je wzdłuż na pół. Na środku każdej połówki ułóż porcję farszu, zachowując delikatny odstęp, by brzegi mogły się zlepiać. Uformuj obie połówki w rulon. "Uturlaj" każdy wężyk z ciasta francuskiego i połóż tak, by miejsce zlepiania było na spodzie.
- Wężyki z ciasta francuskiego posmaruj roztrzepanym jajkiem i przekrój ostrym nożem, by wyszły ci paszteciki. Przełóż je na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem. Paszteciki włóż do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz przez ok. 15 minut, aż się pięknie zarumienią.