Smażę z cebulą i układam na cieście francuskim. Za te paszteciki mogę sprzedać duszę

Sezon na grzyby w pełni i do woli możemy cieszyć się naszymi ulubionymi smakołykami (oczywiście, jeśli wracamy z lasu z pełnymi koszami). Oprócz zupy i sosów, warto zrobić z grzybów coś jeszcze. Ta przekąska znika ze stołu w mig, a przygotujesz ją w niecałe 20 minut.

Paszteciki z ciasta francuskiego z grzybami to idealny pomysł na jesienną przekąskę. Przepis jest banalny, a smak pasztecików może się różnić w zależności od tego, jakich grzybów użyjesz. Jeśli szczęście ci dopisało i z wypadu do lasu udało ci się wrócić z koszem pełnym dorodnych okazów, najlepiej już nastawiaj piekarnik - szykuje się wyżerka nie z tej ziemi. 

Zobacz wideo Zobacz przepis na paszteciki z niewiarygodnym grzybem

Szybkie paszteciki z ciasta francuskiego z grzybami. Palce lizać

Składniki:

  • 1 duży arkusz ciasta francuskiego,
  • 500 g świeżych, leśnych grzybów,
  • 1 duża cebula, 
  • masło do smażenia, 
  • sól i pieprz do smaku,
  • szczypta gałki muszkatołowej, 
  • 2 listki laurowe, 
  • jajko,
  • 3 łyżki parmezanu. 

Paszteciki z grzybami i parmezanem - sposób wykonania:

  1. Grzyby dokładnie oczyść i pokrój na małe kawałki, możesz także zetrzeć je na tarce. Jeśli używasz maślaków, obierz je ze skórki. 
  2. Cebulę posiekaj i podsmaż ją na niewielkiej ilości masła. Następnie dodaj grzyby, sól, pieprz, gałkę i listki laurowe. Podsmażaj, aż z grzybów odparuje część wody. 
  3. Kiedy grzyby się podduszą, wyjmij listki laurowe i dodaj parmezan. Wymieszaj, by ser związał farsz. Następnie zacznij zwijanie pasztecików.
  4. Ciasto francuskie wyjmij z lodówki i delikatnie rozwiń. Następnie przetnij je wzdłuż na pół. Na środku każdej połówki ułóż porcję farszu, zachowując delikatny odstęp, by brzegi mogły się zlepiać. Uformuj obie połówki w rulon. "Uturlaj" każdy wężyk z ciasta francuskiego i połóż tak, by miejsce zlepiania było na spodzie.
  5. Wężyki z ciasta francuskiego posmaruj roztrzepanym jajkiem i przekrój ostrym nożem, by wyszły ci paszteciki. Przełóż je na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem. Paszteciki włóż do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz przez ok. 15 minut, aż się pięknie zarumienią.
Więcej o: