• Link został skopiowany

Ile soli do kiszenia kapusty? To nie czarna magia. Zapamiętaj "złotą proporcję". Zawsze się uda

Kisimy ogórki, pomidory, cukinię, rzodkiewki, paprykę, marchew, buraki, czosnek i wreszcie kapustę. Ta ostatnia, obok ogórków, to chyba najpopularniejszy wybór. Zanim zabierzemy się za robienie kiszonki, warto poznać "złote proporcje". Ile soli do kiszenia kapusty?
Kiszenie kapusty. Ile soli na 1 kg kapusty? Sprawdź jak ukisić kapustę na zimę. Zdjęcie ilustracyjne
istock / Niko_Cingaryuk

Kapustę kiszoną warto jeść zwłaszcza zimą. To bogate źródło witamin, błonnika i soli mineralnych. Zawiera dużo witamin z grupy B, witaminy C i witaminy K oraz potasu, wapnia, żelaza i błonnika. Jest też niskokaloryczna, a w 200 g kiszonej kapusty jest ok. 5 g błonnika, czyli 40 proc. naszego dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Ponadto jest błogosławieństwem dla naszych jelit. W kiszonej kapuście znajdują się bowiem duże ilości pałeczek kwasu mlekowego, które nie tylko zapobiegają gniciu kapusty, lecz także stabilizują florę bakteryjną układu pokarmowego, chroniąc bakterie ważne w procesie trawienia i zwalczając te, które mogą nam szkodzić. Tak jak inne kiszonki, tak i ona jest cennym dla naszego organizmu antyoksydantem. I choć można ją kupić w niemal każdym sklepie i warzywniaku, warto spróbować zrobić ją samemu.

Zobacz wideo Nie tylko ogórki można kisić. Zobacz, jak przyrządzić pomidory kiszone

Ile soli do kiszenia kapusty? Zapamiętaj złotą zasadę

Jeśli do tej pory głównie kupowałeś lub kupowałaś ją w sklepie, to namawiamy, by spróbować ukisić warzywo samemu. Wtedy masz stuprocentową pewność, że wiesz, co jesz. Zanim jednak zabierzesz się za kiszenie, poznaj złote proporcje, dzięki którym kapusta wyjdzie fantastyczna. Trzeba bowiem wiedzieć, ile soli na kilogram kapusty dać, by zachować odpowiedni smak. Żelazna zasada mówi, że jest to jedna łyżka stołowa soli na kilogram warzywa. Najlepiej, by była to sól kamienna, niejodowana.

Jak zrobić kapustę kiszoną? Przepis na domowe przetwory

Kapustę można kupić już poszatkowaną lub poszatkować ją samemu w domu. W przypadku tej drugiej opcji trzeba ją jeszcze umyć i oderwać kilka zewnętrznych nieładnie wyglądających liści. Następnie przeciąć ją na kilka części i pozbyć się głąba. Potem można już szatkować.

Składniki:

  • 3 kg kapusty,
  • 3 łyżki soli,
  • 3 marchewki.

Tak naprawdę nie potrzebujesz już nic więcej (nawet marchewka nie jest obowiązkowa). Niektórzy jednak do kapusty kiszonej dodają też jabłko oraz przyprawy, np. kminek, gorczycę i liść laurowy.

Surówka z kiszonej kapusty
Surówka z kiszonej kapustyFot. iStock, Andrey Znamenskyi

Jak kisić kapustę w domu? Przepis na domową kiszonkę

Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce. Poszatkowaną kapustę i startą marchew przełóż do dużego naczynia. Dodaj sól, zamieszaj składniki rękami lub ugnieć drewnianą łyżką, tak by sól dobrze wniknęła w kapustę. Odstaw na godzinę i ponów proces. Kapustę ugniataj kilka razy, powinna puścić sok. Kapustę przełóż do suchych, wyparzonych słoików lub do kamionki. Ciasno ugnieć ją w słoikach, ale nie zapełniaj ich do końca. Lekko zakręć, tak by zostawić dopływ powietrza i umożliwić uchodzenie gazów fermentacyjnych. Kamionkę można z kolei przykryć deską. Naczynia postaw w ciemnym miejscu, najlepiej w temperaturze pokojowej. 

Po około dwóch-trzech dniach na wierzchu może pojawić się piana (to normalne zjawisko związane z fermentacją, ale trzeba ją zebrać), a sok podejdzie pod zakrętki. Jeżeli będą wypukłe, można je na trochę odkręcić. Pilnuj, by proces fermentacji nie rozsadził słoików. Potem trzeba znów upchnąć kapustę i zakręcić szczelniej słoje. Po upływie pięciu-siedmiu dni możesz sprawdzić, czy kapusta kiszona jest już gotowa. Jeśli nie, daj jej jeszcze kilka dni. Gdy się ukisi, trzymaj ją w lodówce lub w innym chłodnym i suchym miejscu, np. spiżarni. 

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: