Tak robię cynamonki, kiedy nie mam czasu. Wyczarujesz je w mig, ale równie szybko znikną z talerza

Nie wyobrażam sobie jesieni bez unoszącego się w mieszkaniu zapachu cynamonu. Nikogo więc chyba nie zdziwię, mówiąc, że moim ulubionym przepisem tym okresie jest ten na cynamonki. Czasami jednak nie mam czasu na samodzielne przygotowanie ciasta, ale nic straconego. Sięgam wtedy po ciasto francuskie, raz-dwa i gotowe.

Cynamonowe bułeczki pochodzą ze Szwecji, gdzie są też najpopularniejszym wypiekiem serwowanym zwykle do kawy podczas fiki, czyli przerwy w pracy bądź innej aktywności. Tradycyjnie przygotowuje się je na bazie drożdży, co nie każdemu pasuje, a w dodatku jest bardzo czasochłonne. Na szczęście, jest na to rozwiązanie. Ciasto francuskie jest równie pyszne, a mniej pracochłonne. Nie wierzycie? Przekonajcie się sami. 

Zobacz wideo Przepis na cynamonowe róże z ciasta francuskiego

Cynamonki z ciasta francuskiego to tylko kilka składników. W tym cukier i cynamon

Cynamonki z ciasta francuskiego to fantastyczna propozycja dla miłośników cynamonu i kruchych słodkości, a także wszystkich, którym zwyczajnie brakuje czasu. To moje wybawienie, kiedy pojawiają się u mnie niezapowiedziani goście. Co powinno znaleźć się na twojej liście zakupów? 

Składniki na cynamonowe bułeczki z ciasta francuskiego:

  • ciasto francuskie - opakowanie,
  • masło - dwie łyżki,
  • cukier - około trzech - czterech łyżek,
  • cynamon - do smaku,
  • cukier puder - pół szklanki (na lukier),
  • woda lub świeżo wyciśnięty sok z cytryny (pomarańczy) - dwie/trzy łyżki (na lukier).

Jak zrobić cynamonki z ciasta francuskiego? To naprawdę bardzo prosty wypiek

Zanim zaczniesz, wyjmij ciasto z lodówki i zostaw na kilkanaście minut, aby się ogrzało i co za tym idzie - lepiej wyrosło. W tym czasie zajmij się rozpuszczeniem masła. Zrób to na małym ogniu, ale cały czas mieszaj, żeby się nie przypaliło. Potem odstaw, aby nieco ostygło. Następne rozwiń ciasto francuskie i nieco rozwałkuj, po czym posmaruj masłem. Teraz wymieszaj cukier z cynamonem i posyp mieszanką natłuszczone ciasto. Gdy skończysz, zwiń je w roladę i pokrój na dość grube plastry (około trzy - czterocentymetrowe). 

Wyłóż blachę papierem do pieczenia i ułóż na nim cynamonki. Jeśli masz jeszcze trochę masła, możesz je nim posmarować. Piecz w temperaturze 180 st. przez 15-30 minut, zależnie od potrzeb. Po upieczeniu pozostaw bułeczki do ostygnięcia i przygotuj lukier. Zagrzej wodę (lub sok cytrynowy bądź pomarańczowy) i stopniowo dodawaj do niej cukier puder, cały czas mieszając. Gdy skończysz, gotowym lukrem ozdób cynamonki. Smacznego! Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: