Cynamonowe bułeczki pochodzą ze Szwecji, gdzie są też najpopularniejszym wypiekiem serwowanym zwykle do kawy podczas fiki, czyli przerwy w pracy bądź innej aktywności. Tradycyjnie przygotowuje się je na bazie drożdży, co nie każdemu pasuje, a w dodatku jest bardzo czasochłonne. Na szczęście, jest na to rozwiązanie. Ciasto francuskie jest równie pyszne, a mniej pracochłonne. Nie wierzycie? Przekonajcie się sami.
Cynamonki z ciasta francuskiego to fantastyczna propozycja dla miłośników cynamonu i kruchych słodkości, a także wszystkich, którym zwyczajnie brakuje czasu. To moje wybawienie, kiedy pojawiają się u mnie niezapowiedziani goście. Co powinno znaleźć się na twojej liście zakupów?
Składniki na cynamonowe bułeczki z ciasta francuskiego:
Zanim zaczniesz, wyjmij ciasto z lodówki i zostaw na kilkanaście minut, aby się ogrzało i co za tym idzie - lepiej wyrosło. W tym czasie zajmij się rozpuszczeniem masła. Zrób to na małym ogniu, ale cały czas mieszaj, żeby się nie przypaliło. Potem odstaw, aby nieco ostygło. Następne rozwiń ciasto francuskie i nieco rozwałkuj, po czym posmaruj masłem. Teraz wymieszaj cukier z cynamonem i posyp mieszanką natłuszczone ciasto. Gdy skończysz, zwiń je w roladę i pokrój na dość grube plastry (około trzy - czterocentymetrowe).
Wyłóż blachę papierem do pieczenia i ułóż na nim cynamonki. Jeśli masz jeszcze trochę masła, możesz je nim posmarować. Piecz w temperaturze 180 st. przez 15-30 minut, zależnie od potrzeb. Po upieczeniu pozostaw bułeczki do ostygnięcia i przygotuj lukier. Zagrzej wodę (lub sok cytrynowy bądź pomarańczowy) i stopniowo dodawaj do niej cukier puder, cały czas mieszając. Gdy skończysz, gotowym lukrem ozdób cynamonki. Smacznego! Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.