• Link został skopiowany

Racuchy są opite tłuszczem jak pączki? Dodaj łyżkę składnika do masy. Przestaną chłonąć olej

Co zrobić, żeby racuchy nie chłonęły tłuszczu? Jeśli zawsze wychodzą ciężkie i tłuste, koniecznie wypróbuj ten prosty trik. Dzięki niemu zyskasz pulchne i miękkie placuszki, które z powodzeniem można pałaszować na podwieczorek lub lekką kolację.
Racuchy, fot. Andrii Atanov / iStock
Racuchy, fot. Andrii Atanov / iStock

Kto nie kocha aromatycznych, złocistych racuchów? Niestety smażone potrafią chłonąć tłuszcz jak gąbka, przez co stają się ciężkie i mało apetyczne. Ale bez obaw. Dzięki sprytnej metodzie można znacznie ograniczyć ilość wypijanego przez nie oleju i zachować lekkość, puszystość i doskonały smak drożdżowych placuszków.

Zobacz wideo Arbuz w zamrażarce? Nigdy w życiu! Zobacz, co i jak mrozić

Co zrobić, żeby racuchy nie chłonęły tłuszczu? Wystarczy dodać jeden składnik

Kiedy racuchy nadmiernie chłoną tłuszcz podczas smażenia, zwykle dzieje się tak z dwóch powodów. Albo olej jest niedostatecznie rozgrzany, albo masa ma w sobie za dużo wilgoci. Jeśli wszystko jest w porządku, a mimo to placki "spijają" cały tłuszcz z patelni, warto pokombinować z przepisem i dodać do niego sekretny składnik, czyli ocet jabłkowy. Już odrobina dolana do masy spowoduje, że racuchy za każdym razem wyjdą idealne. Dlaczego tak się dzieje?

Ocet w połączeniu z sodą oczyszczoną lub proszkiem do pieczenia tworzy bąbelki powietrza, które sprawiają, że ciasto staje się lekkie i puszyste. Dzięki temu racuchy zyskują delikatną strukturę i smażą się szybciej. W efekcie zyskują piękną, złocistą skórkę, bez nadmiernego wchłaniania oleju. Nie musisz martwić się o kwaśny posmak, gdyż ocet jest tak subtelny, że w gotowych plackach pozostaje praktycznie niewyczuwalny. Efekt? Racuchy są idealnie chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku.

Czytelnik. Nowe wydanie, ul. Wiejska w Warszawie: racuchy
Czytelnik. Nowe wydanie, ul. Wiejska w Warszawie: racuchy Fot. Dawid Żuchowicz / Agencja Wyborcza.pl

Jak usmażyć dobre racuchy? Z tego przepisu zawsze wychodzą lekkie jak obłoczki

Jeśli twoim racuchom zwykle daleko jest do ideału, koniecznie spróbuj skorzystać z tej receptury. Nie wymaga dużo pracy, a po godzinie będziesz cieszyć się doskonałym, słodkim podwieczorkiem jak z najlepszej kawiarni. Potrzebne składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka,
  • jajko,
  • 7 g suchych drożdży,
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 2 łyżki cukru,
  • szczypta soli,
  • łyżka octu jabłkowego,
  • łyżka roztopionego masła,
  • olej do smażenia,
  • cukier puder do posypania.

W pierwszej kolejności rozkrusz drożdże do ciepłego mleka, dodaj cukier i odstaw na około 10 minut, aż pojawi się piana. W międzyczasie w dużej misce przesiej mąkę, dodaj sól, sodę i wymieszaj. Do zaczynu drożdżowego dodaj jajko oraz ocet, a następnie wlej rozbełtaną miksturę do suchych składników. Dodaj roztopione masło i połącz całość do uzyskania gładkiej masy. Ciasto powinno być lekko lejące i elastyczne. Przykryj je czystą ściereczką i odstaw na pół godziny w ciepłe miejsce. Rozgrzej olej na patelni. Nakładaj ciasto łyżką, formując niewielkie placuszki, i smaż na złoty kolor z obu stron. Gdy racuchy będą gotowe, odsącz je na papierowym ręczniku. Podawaj posypane cukrem pudrem.
Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: