Zwykłe racuchy się chowają przy tych plackach. O głównym składniku wielu zapomniało

Kto z nas nie kocha pysznych, puszystych i słodziutkich racuszków? Oryginalne racuchy jednak robi się dość długo - trzeba poczekać, aż rozczyn się spieni, ciasto urośnie i w końcu usmaży się na złoto. Ten przepis na racuszki nie tylko jest dużo szybszy, lecz także naprawdę smaczniejszy. Podstawą jest mleko, ale nie takie zwykłe.

Racuchy to dla wielu z nas przyjemne wspomnienie z dzieciństwa, kiedy smażyły nam je nasze babcie i mamy. Teraz możemy z łatwością powrócić do tych smaków, ale bez konieczności długiego stania w kuchni. Dziś mamy nieco uproszczony, ale nie mniej znakomity przepis na racuchy na zsiadłym mleku. Mimo tego składnika placuszki wychodzą słodkie jak marzenie. Nie czekaj, tylko najlepiej pędź do sklepu, jeśli nie masz pod ręką wszystkich składników. 

Zobacz wideo Zobacz przepis na pyszne racuchy z jabłkami na cydrze

Placuszki na zsiadłym mleku. Sto razy lepsze od zwykłych racuchów

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej, tortowej lub krupczatki,
  • 1 większe jajko,
  • 1 szklanka zsiadłego mleka,
  • łyżeczka sody,
  • odrobina soli,
  • płaska łyżka cukru pudru,
  • masło klarowane lub olej do smażenia,
  • ulubione dodatki do podania.

Placki na zsiadłym mleku - sposób wykonania:

  1. Na samym początku upewnij się, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową. Następnie przygotuj miskę i przesiej do niej mąkę wymieszaną z sodą, solą i cukrem, jeśli go używasz.
  2. Białko oddziel od żółtka. Z białka ubij pianę. Żółtko zmiksuj ze zsiadłym mlekiem i dodaj do miski z mąką.
  3. Wymieszaj wszystko na gładkie ciasto i dodaj pianę z białka. Ponownie wymieszaj. Ciasto odstaw na chwilę, by odpoczęło.
  4. Przygotuj patelnię i porządnie rozgrzej na niej tłuszcz. Głęboką łyżką nakładaj na patelnię porcje ciasta na placuszki i na wolnym ogniu smaż je, aż z obu stron apetycznie się zezłocą.

Takie placuszki świetnie smakują z domową konfiturą lub marmoladą. Będą pyszne także z kremem czekoladowym, ale możesz zrobić je również w wersji na słono. Wystarczy, że nie dodasz do ciasta cukru. Wówczas możesz podawać je z najróżniejszymi smarowidłami i pastami.

Więcej o: