Nie ma lepszej zupy na jesień. Fasolowa wychodzi boska i aromatyczna, bo stawiam na to mięso

Kiedy za oknem robi się coraz chłodniej, a liście drzew zaczynają zachwycać kolorami, to znak, że zaczął się sezon na najlepsze zupy. Jesienią mamy ochotę na treściwe, aromatyczne i pożywne zupy i taka bez wątpienia jest fasolowa. Jak zrobić zupę fasolową, żeby była pyszna, aromatyczna i idealna w każdym calu? Podstawą jest wywar, nie może zabraknąć dwóch żeberek i jednej rzeczy.

Zupa fasolowa to jeden z przysmaków jesieniar i jesieniarzy, czyli ludzi uwielbiających tę porę roku i wszystko, co z nią związane. Przepis jest naprawdę łatwy, jednak gotowanie trzeba odpowiednio zaplanować. Żeby zupa fasolowa smakowała jak spod babcinej ręki, musisz dzień wcześniej namoczyć fasolę, by spęczniała i szybciej się ugotowała. No i mięso - żeberka surowe i wędzone to podstawa. Przyda się także trochę boczku i kiełbaska. W tym przepisie nie ma miejsca na mięsną biedę. 

Zobacz wideo Zobacz przepis na pyszną zupę ogórkową

Zupa fasolowa na bogato, czyli uczta dla jesieniar

Składniki:

  • 1,5 szklanki suchej białej fasoli typu Jaś,
  • 300 g wędzonych żeberek,
  • ok. 500 g surowych żeberek,
  • 2 średnie laski kiełbasy,
  • ok. 150 g wędzonego boczku,
  • 2 niewielkie cebule,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • pęczek włoszczyzny,
  • ziele angielskie i liście laurowe,
  • sól, pieprz, majeranek, odrobina kminku (opcjonalnie), odrobina papryki wędzonej,
  • 1/4 szklanki soku z kiszonej kapusty - dla smaku. 

Zupa fasolowa na wędzonce - sposób wykonania:

  1. Dzień wcześniej namocz fasolę w zimnej wodzie. Wsyp ją do garnka i zalej na 3 palce wodą.
  2. Następnego dnia namoczoną fasolę przelej do większego garnka, dodaj pokrojone na kawałki żeberka surowe i wędzone, liście laurowe i ziele angielskie, i zagotuj na wolnym ogniu.
  3. Kiedy wywar się zagotuje, dodaj obrane i pokrojone warzywa oraz kiełbasę pokrojoną w kostkę lub talarki. Dopraw solą, pieprzem oraz majerankiem i odrobiną kminku. 
  4. Boczek pokrój w kostkę i wytop na suchej patelni. Dodaj posiekaną cebulę i podsmażaj całość, aż cebula się zeszkli, a boczek zarumieni. Pod koniec smażenia dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę.
  5. Zawartość patelni dodaj do zupy i gotuj do miękkości fasoli. Kiedy będzie miękka, dodaj paprykę wędzoną oraz sok z kiszonej kapusty. Całość gotuj jeszcze przez 5 minut i podawaj, najlepiej z kromką świeżego pieczywa.

Ta zupa jest jednym z tych przepisów, który powinien opanować każdy miłośnik polskiej tradycyjnej kuchni. Ale jeśli nie masz czasu na moczenie fasoli lub ochota na tę zupę dopadła cię znienacka, możesz pójść na łatwiznę i użyć fasoli z puszki. Dodaj ją wtedy, kiedy wywar będzie już gotowy - żeberka i warzywa muszą być miękkie.

Więcej o: