Kiedy za oknem robi się coraz chłodniej, a liście drzew zaczynają zachwycać kolorami, to znak, że zaczął się sezon na najlepsze zupy. Jesienią mamy ochotę na treściwe, aromatyczne i pożywne zupy i taka bez wątpienia jest fasolowa. Jak zrobić zupę fasolową, żeby była pyszna, aromatyczna i idealna w każdym calu? Podstawą jest wywar, nie może zabraknąć dwóch żeberek i jednej rzeczy.
Ezume Images /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Zupa fasolowa to jeden z przysmaków jesieniar i jesieniarzy, czyli ludzi uwielbiających tę porę roku i wszystko, co z nią związane. Przepis jest naprawdę łatwy, jednak gotowanie trzeba odpowiednio zaplanować. Żeby zupa fasolowa smakowała jak spod babcinej ręki, musisz dzień wcześniej namoczyć fasolę, by spęczniała i szybciej się ugotowała. No i mięso - żeberka surowe i wędzone to podstawa. Przyda się także trochę boczku i kiełbaska. W tym przepisie nie ma miejsca na mięsną biedę.
REKLAMA
Zobacz wideo Zobacz przepis na pyszną zupę ogórkową
Zupa fasolowa na bogato, czyli uczta dla jesieniar
Dzień wcześniej namocz fasolę w zimnej wodzie. Wsyp ją do garnka i zalej na 3 palce wodą.
Następnego dnia namoczoną fasolę przelej do większego garnka, dodaj pokrojone na kawałki żeberka surowe i wędzone, liście laurowe i ziele angielskie, i zagotuj na wolnym ogniu.
Kiedy wywar się zagotuje, dodaj obrane i pokrojone warzywa oraz kiełbasę pokrojoną w kostkę lub talarki. Dopraw solą, pieprzem oraz majerankiem i odrobiną kminku.
Boczek pokrój w kostkę i wytop na suchej patelni. Dodaj posiekaną cebulę i podsmażaj całość, aż cebula się zeszkli, a boczek zarumieni. Pod koniec smażenia dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę.
Zawartość patelni dodaj do zupy i gotuj do miękkości fasoli. Kiedy będzie miękka, dodaj paprykę wędzoną oraz sok z kiszonej kapusty. Całość gotuj jeszcze przez 5 minut i podawaj, najlepiej z kromką świeżego pieczywa.
Ta zupa jest jednym z tych przepisów, który powinien opanować każdy miłośnik polskiej tradycyjnej kuchni. Ale jeśli nie masz czasu na moczenie fasoli lub ochota na tę zupę dopadła cię znienacka, możesz pójść na łatwiznę i użyć fasoli z puszki. Dodaj ją wtedy, kiedy wywar będzie już gotowy - żeberka i warzywa muszą być miękkie.