Stary przepis na najlepszy sok z pigwy. Proporcje trudno zapomnieć
Jesień to czas rozgrzewających herbatek i odpoczynku pod kocykiem. Już nasze babcie doskonale wiedziały, co dodać do herbaty, żeby rozgrzewała jeszcze lepiej i smakowała dużo bardziej. Na gęstych gałęziach rosną najlepsze jesienne owoce. Sok z pigwy to prosty przepis na idealny dodatek do jesiennych napojów, a zrobisz go z łatwego przepisu.
Sok z pigwy oraz pigwowca robię rok w rok i jeszcze nie zdarzyło się, żeby jakiś słoiczek się zmarnował. Przepisu nauczyłam się od mojej babci, która doskonale wiedziała, co zrobić, by sok wyszedł idealny. Chodzi oczywiście o odpowiednie, dojrzałe owoce krzewu pigwowca lub pigwy, ale także o proporcje. 2:2 to klucz do sukcesu.
Zobacz wideo Zobacz, jak najlepiej zamarynować grzyby
Sok z pigwy. Najlepszy do herbaty na zimę
Składniki:
- 2 kg owoców pigwowca lub pigwy,
- 2 kg cukru.
Sposób wykonania:
- Owoce dokładnie umyj, podziel na pół i wytnij gniazda nasienne. Następnie drobno je posiekaj lub zetrzyj na tarce.
- Przygotuj duży, wyparzony słoik i na jego dno wsyp cukru "na palec", czyli warstwa cukru powinna wynosić ok. 2 cm. Na warstwę cukru połóż warstwę owoców o takiej samej grubości. Róż tak na zmianę, ale dopilnuj, by ostatnią warstwą był cukier.
- Pozostaw na 3-4 dni w temperaturze pokojowej. Po tych dniach powstały sok zlej do garnka i zagotuj.
- Gorący sok przelej do słoiczków i szczelnie je zakręć. Następnie odwróć do góry denkami i okryj grubym kocem. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia.