• Link został skopiowany

Panierka odchodzi od kotleta schabowego? Sprawdź, czy nie popełniasz jednego z popularnych błędów

Kotlety schabowe to jedno z najważniejszych dań kuchni polskiej. Są szczególnie smaczne przez fakt, że mięso przed smażeniem jest moczone w jajku i obtaczane w bułce tartej. Czasami jednak zdarza się, że panierka odpada od kotleta. Dlaczego tak się dzieje i jak temu zaradzić? Podpowiadamy.
Smażenie kotletów
Milkare / Getty Images/ iStockphoto

Wydawałoby się, że przygotowanie dobrych kotletów schabowych to żaden problem, ale jak się okazuje, nie jest to wcale takie proste. Jak zapobiec odchodzeniu panierki od mięsa? Koniecznie zadbaj o te cztery kwestie, a danie już zawsze wyjdzie idealnie.

Zobacz wideo Krewetki w kokosowej panierce

Dlaczego panierka odpada od kotleta? Oto cztery powody problemu

Co do zasady panierka z bułki tartej i jajka powinna bez problemu trzymać się mięsa, ale nie zawsze tak się dzieje. Bywa, że podczas smażenia zwyczajnie odpada od kotletów. Ja to możliwe? Być może popełniasz jeden z tych czterech błędów:

  • nie dodajesz soli i tłuszczu - roztrzep jajka wraz z odrobiną tłuszczu i szczyptą soli,
  • za wcześnie panierujesz kotlety - panieruj jak najpóźniej, najlepiej tuż przed wrzuceniem na patelnię,
  • nie uważasz na nadmiar wody - mięso umyj odpowiednio wcześniej i nieco osusz,
  • nie łączysz dobrze jajka z bułką tartą - gdy obtoczysz kotlety w jajku i bułce, lekko wklep ją w mięso.

Jeśli zadbasz o wyżej wymienione kwestie, to panierka nie powinna odpadać mięsa.

Z czego zrobić dobrą panierkę? Pomysłów jest naprawdę sporo

Panierka z bułki tartej i jajka to najbardziej klasyczna wersja, ale niejedyna. Jakie są alternatywy? Oto przykładowe możliwości:

  • mąka (najlepiej typu 00, czyli pizzowa),
  • panko - czyli drobno mielony chleb bez skórki,
  • płatki kukurydziane, 
  • płatki owsiane,
  • płatki jęczmienne,
  • płatki żytnie,
  • otręby,
  • płatki migdałowe,
  • wiórki kokosowe,
  • siemię lniane. 

Jak widać, jest z czego wybierać. Jeśli nie jesz jajek lub akurat nie masz ich pod ręką, to również nic straconego. Możesz zastąpić je np. jogurtem naturalnym, kefirem, śmietaną, mlekiem z przyprawami, musztardą lub majonezem. Z takich składników można wyczarować przeróżne rodzaje panierek, więc z pewnością każdy znajdzie rozwiązanie idealne dla siebie. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: