Nie ma dnia, bym o niej nie myślała. Latem nikt jej nie je, ale teraz każdy będzie błagać o dokładkę

Niższe temperatury to obecnie nasza codzienność. Nie wszystkim się to podoba, ale niestety musimy to zaakceptować. By jednak nie było nam za zimno, możemy przygotowywać posiłki, które rozgrzeją nas do czerwoności. Ta zupa świetnie sprawdzi się w tej roli i każdemu zasmakuje.

Wiele osób zgodzi się ze mną, że zupy są idealnym wyborem na okres jesienno-zimowy. To właśnie one rozgrzewają nas po zimnych spacerach i dodają energii. Jeśli chcesz, by zupa nie tylko rozgrzewała, a także była przepyszna, sięgnij po poniższy przepis. Danie to łączy najsmaczniejsze składniki tworząc całość, którą bardzo trudno zapomnieć. 

Zobacz wideo Zupa gulaszowa

Zupa meksykańska jest jedną z lepszych zup w moim domu. Za każdym razem gdy ją robię, ustawia się kolejka. Każdy chce jej skosztować, a niektórzy proszą nawet o dokładkę. Bogata lista składników sprawia, że danie to jest bardzo sycące i rozgrzewające. Do takiej zupy bardzo dobrze dodać ugotowany ryż lub domowej roboty kluseczki.

Przepis na zupę meksykańską

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego z indyka lub kurczaka,
  • 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego,
  • 400 g krojonych pomidorów,
  • 200 g kukurydzy z puszki,
  • 200 g czerwonej fasoli z puszki,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • zielona papryka,
  • czerwona papryka,
  • żółta papryka,
  • 1 papryczka chili,
  • 1 limonka,
  • pęczek pietruszki,
  • olej do smażenia,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Olej wlej do garnka i podgrzej, następnie umieść na nim mięso mielone, przypraw i podsmaż.
  2. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę, czosnek również obierz i przeciśnij przez praskę. Papryczkę chili posiekaj, wszystko umieść w garnku z mięsem, podsmaż do rumianego koloru.
  3. Do mięsa wlej pokrojone pomidory, wszystko duś przez około 10 minut, a następnie dodaj bulion. Całość razem dokładnie wymieszaj i gotuj przez następne 10 minut.
  4. Wszystkie papryki umyj, pozbądź się gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Kukurydzę i fasolę otwórz, wylej wodę znajdującą się w puszkach i umieść wszystko w garnku, wymieszaj i zagotuj.
  5. Do zupy wlej sok z limonki, opcjonalnie dopraw jeśli jest za mało aromatyczna i dodaj posiekana pietruszkę. Zamieszaj i gotuj przez kolejne 5 minut.
  6. Jeśli zupa wyszła za ostra, możesz do niej dodać własnoręcznie zrobione kluseczki lub ugotowany ryż.
Więcej o: