Schabowe wypadają przy nich blado. Te sznycelki są obłędnie soczyste, ale najlepsza jest panierka

Królem polskich stołów dla wielu z nas jest schabowy, ale uwierzcie mi, istnieje dużo lepszy kotlet. Nie trzeba go traktować tłuczkiem i martwić się, że wyjdzie suchy i twardy jak podeszwa. Wystarczy zamienić wieprzowinę na delikatnego indyka i zrobić mistrzowską panierkę. Gwarantuję, że zakochasz się w tym smaku na całe życie.

Wszelkie kotlety i sznycelki rządzą naszymi daniami obiadowymi i najczęściej stawiamy na klasycznego schabowego, tradycyjnego mielonego lub kotleciki drobiowe. Zamiast wieprzowiny najczęściej stawiamy na drób, a dokładniej kurczaka. Jednak w przypadku kotletów, polecam zamienić kurczaka na delikatniejszego indyka. Sznycelki z indyka to prawdziwa uczta, ale nie samo mięso robi robotę. Panierka z parmezanem to coś, za co rodzina będzie cię nosić na rękach i domagać się tych kotlecików kilka razy w tygodniu. 

Zobacz wideo Te kotlety są obłędne. Nie zgadniesz, z czego są zrobione

Dużo lepsze od schabowych. Delikatne sznycelki z indyka

Składniki:

  • ok. 1 kg filetów z piersi indyka,
  • pół szklanki mleka,
  • 1 jajko,
  • 2 czubate łyżki majonezu,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 3 łyżki startego parmezanu,
  • mąka pszenna (ok. 1/3 szklanki),
  • sól, pieprz, suszona cebula, odrobina suszonego tymianku,
  • olej do smażenia.

Sznycelki z indyka - sposób wykonania:

  1. Mięso oczyść z błonek i pokrój na dość cienkie plastry. Możesz zrobić to w poprzek lub pod skosem. Jeśli w jakimś miejscu mięso było za grubo pokrojone, delikatnie rozgnieć je pięścią. Zrezygnuj z tłuczenia tłuczkiem - mięso z indyka jest bardzo delikatne.
  2. Każdy plaster mięsa dopraw z obu stron solą oraz pieprzem i dokładnie wmasuj przyprawy. Uważaj jednak na sól - panierka sama w sobie będzie dość słona od majonezu i parmezanu. 
  3. Do miski wlej mleko, dodaj jajko, majonez, musztardę i mąkę. Całość zmiksuj na gładkie, jednak dość gęste ciasto. W razie potrzeby dodaj więcej mąki.
  4. Do ciasta dodaj łyżkę suszonej cebuli, parmezan i tymianek. Ponownie wymieszaj i zanurz w nim każdy kawałek indyka. Ciasto powinno dokładnie otulać mięso.
  5. Na patelni porządnie rozgrzej dość sporo tłuszczu. Kiedy będzie gorący, kładź na nim sznycelki w cieście i smaż, aż z obu stron będą złote i chrupiące.

Tak przygotowane sznycelki możesz podawać na różne sposoby. Świetnie smakują z klasycznymi dodatkami - ziemniakami lub ryżem i surówką. Możesz zrobić z nich także domowe burgery - włożyć je w bułkę, dodać warzywa i sos. Ciekawą propozycją może być także domowy wrap. Wówczas kotlety pokrój na kawałki i zawiń w tortilli z ulubionymi dodatkami. 

Więcej o: