-
Haps
-
Jak przygotować
- Schabowe wypadają przy nich blado. Te sznycelki są obłędnie soczyste, ale najlepsza jest panierka
Schabowe wypadają przy nich blado. Te sznycelki są obłędnie soczyste, ale najlepsza jest panierka
Królem polskich stołów dla wielu z nas jest schabowy, ale uwierzcie mi, istnieje dużo lepszy kotlet. Nie trzeba go traktować tłuczkiem i martwić się, że wyjdzie suchy i twardy jak podeszwa. Wystarczy zamienić wieprzowinę na delikatnego indyka i zrobić mistrzowską panierkę. Gwarantuję, że zakochasz się w tym smaku na całe życie.
Wszelkie kotlety i sznycelki rządzą naszymi daniami obiadowymi i najczęściej stawiamy na klasycznego schabowego, tradycyjnego mielonego lub kotleciki drobiowe. Zamiast wieprzowiny najczęściej stawiamy na drób, a dokładniej kurczaka. Jednak w przypadku kotletów, polecam zamienić kurczaka na delikatniejszego indyka. Sznycelki z indyka to prawdziwa uczta, ale nie samo mięso robi robotę. Panierka z parmezanem to coś, za co rodzina będzie cię nosić na rękach i domagać się tych kotlecików kilka razy w tygodniu.
Zobacz wideo Te kotlety są obłędne. Nie zgadniesz, z czego są zrobione
Dużo lepsze od schabowych. Delikatne sznycelki z indyka
Składniki:
- ok. 1 kg filetów z piersi indyka,
- pół szklanki mleka,
- 1 jajko,
- 2 czubate łyżki majonezu,
- 1 łyżka musztardy,
- 3 łyżki startego parmezanu,
- mąka pszenna (ok. 1/3 szklanki),
- sól, pieprz, suszona cebula, odrobina suszonego tymianku,
- olej do smażenia.
Sznycelki z indyka - sposób wykonania:
- Mięso oczyść z błonek i pokrój na dość cienkie plastry. Możesz zrobić to w poprzek lub pod skosem. Jeśli w jakimś miejscu mięso było za grubo pokrojone, delikatnie rozgnieć je pięścią. Zrezygnuj z tłuczenia tłuczkiem - mięso z indyka jest bardzo delikatne.
- Każdy plaster mięsa dopraw z obu stron solą oraz pieprzem i dokładnie wmasuj przyprawy. Uważaj jednak na sól - panierka sama w sobie będzie dość słona od majonezu i parmezanu.
- Do miski wlej mleko, dodaj jajko, majonez, musztardę i mąkę. Całość zmiksuj na gładkie, jednak dość gęste ciasto. W razie potrzeby dodaj więcej mąki.
- Do ciasta dodaj łyżkę suszonej cebuli, parmezan i tymianek. Ponownie wymieszaj i zanurz w nim każdy kawałek indyka. Ciasto powinno dokładnie otulać mięso.
- Na patelni porządnie rozgrzej dość sporo tłuszczu. Kiedy będzie gorący, kładź na nim sznycelki w cieście i smaż, aż z obu stron będą złote i chrupiące.
Tak przygotowane sznycelki możesz podawać na różne sposoby. Świetnie smakują z klasycznymi dodatkami - ziemniakami lub ryżem i surówką. Możesz zrobić z nich także domowe burgery - włożyć je w bułkę, dodać warzywa i sos. Ciekawą propozycją może być także domowy wrap. Wówczas kotlety pokrój na kawałki i zawiń w tortilli z ulubionymi dodatkami.