Zapomnij o kotletach. Babcia podsunęła mi lepszy pomysł na kanie. Teraz zamykam je w słoikach

Jeśli znudziły ci się tradycyjne smażone grzyby i chcesz spróbować czegoś nowego lub podkręcić ich aromat, to ten sposób świetnie się sprawdzi. Marynowane kanie w zalewie pomidorowej w słoikach mogą przestać nawet kilka miesięcy, a smak będzie dalej znakomity. Ten przetwór pokocha każdy miłośnik leśnych rarytasów.

Smażone kanie to jedno z naszych ulubionych dań jesienią. W końcu to sezon grzybobrania, ale klasyka też może się znudzić. Zwróciłam się więc z zapytaniem do babci, jak przerobić kanie w inny sposób. Zaproponowała mi przygotowanie ich w słoikach, bo zaoszczędzi mi to trochę czasu w przyszłości, a smak będzie jeszcze lepszy. Nie myliła się, żaden grzyb nie poszedł na marne, jedynie słoiki, które miały stać całą zimę, zniknęły w ciągu tygodnia. 

Zobacz wideo Mądra Babcia pokazała, jak zrobić obłędny gulasz z grzybami. Zaniemówisz z zachwytu

Kanie w sosie pomidorowym do słoików. Są przepyszne, aż palce lizać

Przetwory zimowe mają w sobie to coś, ten urok. Mogą stać w spiżarni kilka miesięcy, a idealnie oddają smak. Kanie w sosie pomidorowym do słoików są proste do przygotowania. Potrzebne ci kilka łatwo dostępnych składników. 

Do sosu:

  • litr passaty pomidorowej, 
  • cebula, 
  • 3 ząbki czosnku, 
  • łyżeczka soli, 
  • łyżeczka pieprzu, 
  • 2 łyżeczki cukru, 
  • 2 łyżki octu, 
  • łyżka oliwy z oliwek, 
  • liść laurowy, 
  • ziele angielskie, 
  • oregano lub tymianek.

Do smażenia grzybów: 

  • szklanka mąki pszennej,
  • szklanka mleka,
  • jajko,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia.

To połączenie smaków to petarda - sos pomidorowy i smażone kanie. Przepis, który wyjdzie każdemu

Aby usmażyć kanie, potrzebne będzie przygotowanie ciasta naleśnikowego. W misce połącz mąkę, mleko, jajko i szczyptę soli. Wymieszaj na gładką masę, aby było lekko gęste, ale płynne (możesz dodać trochę więcej mleka, jeśli jest zbyt gęste). Kapelusze kani zanurzaj w cieście, a następnie smaż na rozgrzanym oleju, aż będą złociste z obu stron. Po usmażeniu odłóż na ręcznik papierowy, odsączając nadmiar tłuszczu. 

Jak smażyć kanie?
Jak smażyć kanie? Jak smażyć kanie? Fot. MARTA BŁAŻEJOWSKA/ Agencja Wyborcza.pl

Na patelni lub w garnku rozgrzej oliwę, dodaj posiekaną cebulę i smaż, aż będzie złota. Wrzuć wyciśnięty czosnek, uważając, żeby się nie przypalił. Wlej passatę pomidorową. Dopraw liściem laurowym, zielem angielski, solą, pieprzem, cukrem i gotuj na małym ogniu przez 20 minut. Na koniec wlej ocet. Usmażone kanie połącz z sosem i gotuj jeszcze chwilę.

Przełóż grzyby z zalewą do wyparzonych słoików, zostawiając trochę wolnego miejsca u góry. Zakręć słoiki i pasteryzuj przez 20-30 minut w garnku z wodą (powinna sięgać do 3/4 wysokości słoików). Przechowuj je w chłodnym i ciemnym miejscu. Po otwarciu trzymaj naczynie w lodówce i spożyj zawartość w ciągu kilku dni. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: