Ten koktajl działa jak naturalny antybiotyk. Jak zrobić antygrypinę w domu? Przepis dała mi babcia

Jesień to czas, kiedy infekcje atakują ze zdwojoną siłą. Zamiast sięgać od razu po leki, warto wzmocnić organizm domowym, naturalnym sposobem, który świetnie poradzi sobie z objawami przeziębienia. Jak zrobić antygrypinę w domu? Wystarczy kilka składników i sokowirówka.

Kiedy dni stają się krótsze, a temperatura spada, odporność wystawiona jest na ciężką próbę. To czas kiedy częściej dopada nas przeziębienie, a grypa staje się realnym zagrożeniem. Zafunduj rodzinie najlepsze wsparcie i przygotuj antygrypinę. To naturalna mikstura, która od dawien dawna stosowana była przez nasze babcie.

Zobacz wideo Najlepszy napój na zimne i ponure dni. Rozgrzewa lepiej niż kaloryfer

Co to jest antygrypina? Naturalne wsparcie organizmu w sezonie grypowym

Antygrypina zawiera składniki o silnych właściwościach przeciwzapalnych, przeciwwirusowych oraz wzmacniających układ odpornościowy. Czosnek, imbir i kurkuma to naturalne antybiotyki, które w połączeniu z bogatym w witaminę C sokiem z cytrusów i czarnym pieprzem, tworzą potężną mieszankę wspomagającą organizm w walce z infekcjami. Regularne spożywanie takiej mikstury może przyczynić się do skrócenia czasu trwania infekcji, złagodzenia jej objawów oraz detoksykacji i wzmocnienia odporności.

Pij 1/4 szklanki leczniczego napoju dwa razy dziennie. Pierwszy raz rano, na czczo, a drugi wieczorem -tuż przed snem.

OSTRZEŻENIE! Antygrypina nie jest polecana dla osób z wrzodami żołądka, nadkwasotą ani dla tych, którzy mają uczulenie na składniki takie jak cytrusy, czosnek czy kurkuma. Kobiety w ciąży oraz karmiące piersią powinny skonsultować się z lekarzem przed jej stosowaniem, aby upewnić się, że jest dla nich bezpieczna.

Zamroź sok pomarańczowy i potrzyj twarz (zdjęcie ilustracyjne)
Zamroź sok pomarańczowy i potrzyj twarz (zdjęcie ilustracyjne) Ryan Ancill/unsplash

Jak zrobić antygrypinę w domu? Przepis nie sprawi ci trudności

Przygotowanie antygrypiny to prosty proces, który wykorzystuje moc kilku naturalnych składników. Po ich połączeniu powstaje potężna mikstura wzmacniająca odporność, idealna do walki z infekcjami. Żeby ją zrobić, będziesz potrzebować:

  • 2 cytryny,
  • 2 duże grejpfruty,
  • 4 pomarańcze,
  • 5 cm świeżego korzenia imbiru,
  • 5 cm świeżego korzenia kurkumy,
  • 6-7 ząbków czosnku,
  • 3/4 łyżeczki czarnego pieprzu,
  • 2 łyżki miodu,
  • pół litra wody.

Na początku wyciśnij sok z grejpfrutów, pomarańczy i cytryny – powinno to dać około 1,5 litra płynu z sokowirówki. Jeśli zabraknie, dodaj trochę więcej owoców, by uzyskać odpowiednią ilość. Następnie zgnieć czosnek i odstaw na około 10 minut. W tym czasie zetrzyj na małych oczkach imbir oraz kurkumę. Do soku z owoców dodaj czosnek, imbir, kurkumę i pieprz. Na koniec wlej wodę oraz dodaj miód i wszystko dokładnie wymieszaj. Przykryj naczynie i odstaw w chłodne miejsce na 12 godzin. Po tym czasie odcedź miksturę przez tetrową pieluchę lub gazę i wlej do butelki. Przechowuj w lodówce i spożyj w ciągu 4-5 dni. Pamiętaj o tym, że jeśli twój stan się nie poprawia, a objawy się nasilają, należy zgłosić się do lekarza.
Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej. 

Więcej o: