• Link został skopiowany

Dlaczego szarlotka nie wychodzi? Ten składnik sprawia, że ciasto się rozpada

Szarlotka to jeden z najbardziej klasycznych domowych wypieków. Pachnie dzieciństwem, jabłkami i cynamonem. Niestety, nawet najlepszy przepis nie zagwarantuje sukcesu, jeśli popełnisz kilka prostych błędów. Jeden z nich sprawia, że ciasto zamiast kruchego jest rozlazłe i gumowate.
Tak robiło się szarlotkę przed wojną. Przepis pochodzi z 1938 roku. Blacha zniknie w kilka minut
Tak robiło się szarlotkę przed wojną. Przepis pochodzi z 1938 roku. Blacha zniknie w kilka minut, Fot. Kamila Kubat / Agencja Wyborcza.pl

Chociaż przepis na szarlotkę wydaje się prosty, efekt końcowy często bywa daleki od oczekiwań. Rozpadające się ciasto, zbyt mokre nadzienie czy zbyt twardy spód to problemy, które znają nawet doświadczeni amatorzy wypieków. Sprawdzamy, jakie błędy najczęściej popełniamy i jak ich uniknąć, by szarlotka za każdym razem wychodziła idealna.

Zobacz wideo Matteo Brunetti piecze pyszne waniliowe ciasto ryżowe. "Torta degli addobbi - Torta di riso"

Dlaczego szarlotka się rozpada? To najczęstsze błędy podczas pieczenia ciasta

Podczas przygotowywania szarlotki czasem coś pójdzie nie tak, a końcowy efekt potrafi rozczarować. Jednym z najczęstszych błędów jest wybór margaryny zamiast masła. Choć może się wydawać, że to niewielka zmiana, różnica w smaku i konsystencji jest ogromna. Margaryna zawiera więcej wody, co sprawia, że ciasto staje się zbyt miękkie i traci swoją strukturę. Masło natomiast nie tylko wzbogaca wypiek o niepowtarzalny smak, ale także nadaje mu idealną kruchość. Jeśli więc chcesz upiec perfekcyjną szarlotkę, przenigdy nie dodawaj margaryny.

Innym częstym błędem podczas pieczenia jest dodanie zbyt dużej ilości nadzienia jabłkowego lub niedostateczne odsączenie owoców z nadmiaru soku. Wilgotne owoce sprawiają, że ciasto zbyt mocno nasiąka i zaczyna się rozpadać. Zdarza się tak przeważnie wtedy, kiedy jabłka są świeże i nie były obtaczane w mące ani podsmażane. Pamiętaj również, aby zachować odpowiednią grubość ciasta. Kiedy zbyt mocno je rozwałkujesz, nie udźwignie ono nadzienia i zamiast pięknej szarlotki wyjdzie mamałyga.

Słynna niemiecka szarlotka
Słynna niemiecka szarlotkaFot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Jak zrobić idealne kruche ciasto do szarlotki? Z tym przepisem wyjdzie pyszny wypiek

Ta szarlotka to klasyk, który zachwyci każdego miłośnika domowych wypieków. Idealnie kruche ciasto, soczyste, kwaśne jabłka i aromatyczny cynamon tworzą harmonijną całość, której trudno się oprzeć. Do jej przygotowania będziesz potrzebować:

  • 200 g schłodzonego masła,
  • 2,5 szklanki mąki pszennej,
  • pół szklanki cukru pudru,
  • 1 jajko i 2 żółtka,
  • 1 kg kwaśnych jabłek,
  • łyżeczkę proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki cukru,
  • łyżkę mąki ziemniaczanej,
  • łyżeczkę cynamonu,
  • sok z połówki cytryny,
  • puder do posypania.

Do miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder. Następnie wrzuć posiekane, zimne masło i szybko rozetrzyj składniki między palcami, aż powstanie kruszonka. Wbij jajko oraz żółtka i szybko zagnieć ciasto. Podziel je na dwie części (większą i mniejszą), owiń folią i chłodź pół godziny w lodówce. Obrane i pokrojone jabłka skrop sokiem z cytryny, dodaj cukier, cynamon i mąkę ziemniaczaną. Wrzuć na patelnię i podsmaż kilka minut. Formę 25 × 30 cm wysmaruj masłem, oprósz mąką. Wyjmij większą część ciasta z lodówki, rozwałkuj i uformuj z niej spód na blaszce. Nakłuj widelcem i podpiecz przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Kiedy spód będzie gotowy, wyłóż na niego jabłka, a na górę zetrzyj drugą część ciasta na dużych oczkach tarki. Włóż ciasto do piekarnika i piecz 45 minut w 180 stopniach, aż góra się zarumieni. Podawaj posypane cukrem pudrem z gałką lodów waniliowych.
Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej. 

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: