Zajadali, aż im się uszy trzęsły. Risotto z grzybami było hitem kolacji. Dodałam sekretny składnik

Sezon na grzybobranie rozpoczęty. Najczęściej zamykamy je w słoikach, ale co można zrobić na obiad z grzybów leśnych? Proponujemy risotto. Kremowy ryż, wzbogacony nutą czosnku i cebuli, staje się idealnym tłem dla specjałów, takich jak borowiki, podgrzybki czy kurki.

Risotto z grzybami leśnymi to prawdziwa uczta dla smakoszy łącząca w sobie prostotę i elegancję. Dzięki delikatnemu, kremowemu ryżowi oraz tym aromatycznym rarytasom danie zyskuje głębię smaku. Jego przygotowanie to także doskonała okazja, aby na chwilę zatrzymać się i docenić dar natury, który możemy wykorzystać w kuchni.

Zobacz wideo Dania z ryżem i grzybami - niekoniecznie tradycyjne

Obiad w sezonie grzybobrania? Risotto z grzybami leśnymi świetnie się nada

Świeżo zebrane grzyby, takie jak borowiki, kurki czy podgrzybki, możesz wykorzystać w daniu obiadowym. Risotto to wykwintne danie, które zachwyci każdego. Czego będziesz potrzebować?

Składniki:

  • 300-400 g świeżych grzybów leśnych,
  • 300 g ryżu, najlepiej arborio lub carnaroli,
  • cebula, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • litr bulionu mięsnego lub warzywnego, 
  • 50 g masła, 
  • 50 g startego parmezanu, 
  • szczypta soli i pieprzu,
  • opcjonalnie natka pietruszki do dekoracji,
  • 150 ml białego wina wytrawnego.

PORADA! Jeśli chcesz, aby danie było jeszcze bardziej wykwintne, możesz zamienić białe wino na 2 łyżki oliwy truflowej, dodaj ją na końcu razem z parmezanem. To mój sekretny dodatek, który zawsze imponuje gościom. 

Pomysł na obiad z grzybami leśnymi. To danie zachwyca, a przygotowanie nie jest skomplikowane

Na dużej patelni rozgrzej 25 g masła i dodaj drobno posiekaną cebulę oraz czosnek. Smaż na średnim ogniu, aż cebula się zeszkli. Teraz wrzuć pokrojone grzyby leśne i smaż do uzyskania miękkości i złocistego koloru. Wsyp ryż arborio. Doglądaj przez 2-3 minuty do momentu, gdy ziarenka staną się przezroczyste.

Wlej białe wino i gotuj do odparowania, mieszając od czasu do czasu. Stopniowo dodawaj bulion, mieszając, aż ryż wchłonie płyn. Powtarzaj, aż będzie al dente (około 18-20 minut). Zdejmij patelnię z ognia, dołóż pozostałe masło oraz starty parmezan. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Udekoruj natką pietruszki. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: