Risotto z grzybami leśnymi to prawdziwa uczta dla smakoszy łącząca w sobie prostotę i elegancję. Dzięki delikatnemu, kremowemu ryżowi oraz tym aromatycznym rarytasom danie zyskuje głębię smaku. Jego przygotowanie to także doskonała okazja, aby na chwilę zatrzymać się i docenić dar natury, który możemy wykorzystać w kuchni.
Świeżo zebrane grzyby, takie jak borowiki, kurki czy podgrzybki, możesz wykorzystać w daniu obiadowym. Risotto to wykwintne danie, które zachwyci każdego. Czego będziesz potrzebować?
Składniki:
PORADA! Jeśli chcesz, aby danie było jeszcze bardziej wykwintne, możesz zamienić białe wino na 2 łyżki oliwy truflowej, dodaj ją na końcu razem z parmezanem. To mój sekretny dodatek, który zawsze imponuje gościom.
Na dużej patelni rozgrzej 25 g masła i dodaj drobno posiekaną cebulę oraz czosnek. Smaż na średnim ogniu, aż cebula się zeszkli. Teraz wrzuć pokrojone grzyby leśne i smaż do uzyskania miękkości i złocistego koloru. Wsyp ryż arborio. Doglądaj przez 2-3 minuty do momentu, gdy ziarenka staną się przezroczyste.
Wlej białe wino i gotuj do odparowania, mieszając od czasu do czasu. Stopniowo dodawaj bulion, mieszając, aż ryż wchłonie płyn. Powtarzaj, aż będzie al dente (około 18-20 minut). Zdejmij patelnię z ognia, dołóż pozostałe masło oraz starty parmezan. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Udekoruj natką pietruszki. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.