Dynia kojarzy nam się z jesiennymi smakołykami i teraz mamy czas, który obfituje we wszelkie dyniowe pyszności. To powód do prawdziwej radości dla wielbicieli tego warzywa oraz miłośników przetworów. Dziś podpowiemy, jak zrobić dynię do słoików na zimę - będzie pyszna i wyrazista.
fot. Agnes Kantaruk / shutterstock.com
REKLAMA
REKLAMA
Dynia to warzywo, na które czekamy cały rok, bo jak żadne inne kojarzy się z jesienią. Przepisów na dynię jest mnóstwo, wymienić można choćby pyszne zupy, placuszki, sosy i kluseczki. Ja jednak robię coś jeszcze. Jak zrobić marynowaną dynię do słoików na zimę? Przepis jest bardzo prosty, a dynia smakuje obłędnie. Kluczem są dwie przyprawy, który kojarzą się z grzanym winem. Chodzi o goździki i anyż. Dziwne połączenie? Zdziwisz się, jak świetnie pasują do dyni.
REKLAMA
Zobacz wideo Zobacz przepis na pyszne ciasteczka na Halloween
Przepis na dynię do słoików na zimę. Lepszej nie jedliście
Składniki:
dynia (ok. 2 kg),
1 szklanka octu,
1 szklanka cukru,
4 szklanki wody (jeśli wolisz delikatniejszy smak, użyj 5),
6-8 goździków,
2-3 gwiazdki anyżu,
łyżeczka cynamonu (opcjonalnie),
4-5 kulek ziela angielskiego,
2-3 listki laurowe.
Marynowana dynia na zimę do słoików - sposób wykonania:
Dynię umyj, obierz, następnie usuń gniazda nasienne, a miąższ pokrój w kostkę ok. 2x2 cm.
Przygotuj czyste, wyparzone słoiki i włóż do nich kawałki dyni oraz przyprawy tak, by w każdym słoiku znajdowała się taka sama ich liczba.
Przygotuj zalewę. Wodę, ocet i cukier zagotuj. Następnie zalej zalewą słoiki i szczelnie je zakręć.
Przygotuj duży garnek i jego dno wyłóż ściereczką. Włóż do niego słoiki z dynią i zalej je wodą do ok. 3/4 wysokości. Pasteryzuj przez 20 minut.