-
Haps
-
Jak przygotować
- Tylko 5 składników i masz najlepszy sos do gołąbków i kotletów. Potrzebujesz tych grzybów
Tylko 5 składników i masz najlepszy sos do gołąbków i kotletów. Potrzebujesz tych grzybów
Obecnie możemy cieszyć się sezonem grzybowym, z którego jest zadowolonych wiele osób. Do domów przynosimy pełne kosze przysmaków i zastanawiamy się, co z nich można zrobić. Najlepszym sposobem jest wykorzystanie ich do zrobienia obiadu. Dziś pokażę, że nawet sosy wychodzą z nich wyśmienite, ale musisz mieć ten rodzaj.
Sos kurkowy to jeden z tych smaków, który idealnie wpisuje się w jesienny klimat. Jeśli mieliście ostatnio szczęście spędzać czas w lesie, prawdopodobnie wróciliście z pełnym koszem grzybów. A co zrobić z tymi pięknymi, złotymi kurkami? Najlepszym sposobem na ich pełne wykorzystanie jest przygotowanie sosu, który zamienia każdy posiłek w kulinarną ucztę. Swoim głębokim smakiem, delikatną kremowością i aromatem lasu, sos kurkowy doskonale pasuje zarówno do dań mięsnych, jak i wegetariańskich.
Zobacz wideo Dania z ryżem i grzybami - niekoniecznie tradycyjne
Niedawno odkryłem, że sos kurkowy stanowi świetną alternatywę dla klasycznego sosu pomidorowego w gołąbkach. Zastępując nim dobrze znany nam sos, możemy nadać tej tradycyjnej potrawie zupełnie nowy smak i wygląd. Kurki, dzięki swojej intensywnej, ale subtelnej nucie smakowej, idealnie komponują się z mięsem i kapustą, co sprawia, że zwykłe gołąbki stają się prawdziwą rozkoszą, a każdy poprosi o nawet dwie dokładki.
Przepis na sos z kurek
Składniki
- 200 g kurek,
- olej do smażenia,
- szalotka,
- 1/3 szklanki śmietany 30%,
- posiekany koperek.
Sposób przygotowania
- Szalotkę drobno posiekaj i wrzuć na rozgrzany na patelni olej. Podsmażaj do momentu, aż cebulka się zeszkli, a następnie dodaj wcześniej oczyszczone kurki.
- Całość posól i popieprz wedle uznania. Smaż na średnim ogniu przez około 4-5 minut.
- Cała woda zgromadzona na patelni powinna odparować i to jest bardzo ważne, abyś o tym pamiętał. Gdy tak się stanie, sos będzie miał odpowiednią konsystencję i smak.
- Na sam koniec wlej śmietankę i dodaj posiekany koperek. Podgrzewaj wszystko jeszcze przez około 2 minuty. Na koniec spróbuj i jeśli jest potrzeba dodatkowo przypraw. Gotowy sos podawaj z ulubionymi dodatkami, smacznego!