Wzięłam dynię i nie zrobiłam z niej zupy. Wyszły placuszki, które przebijają racuchy babuni

Jesień to nie tylko chłodniejsze wieczory i krótsze dni. To również bogactwo nowych smaków, które możemy dostrzec na każdym kroku. Warto wykorzystać dary, które w tym okresie daje nam natura. Ja to zrobiłam i wyszło z tego coś przepysznego. Zajadałam się tym godzinami.

Nigdy nie lubiłam jesieni i zawsze byłam zwolenniczką letnich, gorących dni. Jednak to się zmieniło, gdy tylko uświadomiłam sobie, jak wiele zalet ma ta pora roku. Jedną z nich są warzywa i owoce, które  są najlepsze właśnie teraz. To właśnie z nich można wykonać wiele pysznych obiadów, śniadań i deserów. Jeden z takich przysmaków postanowiłam poznać bliżej i się nie zawiodłam. Ostatnio trafiłam na przepis, który natychmiast skradł moje serce, i żałuję, że wcześniej nie miałam okazji go wypróbować. Mowa tu o plackach z dyni, które są niezwykle proste w przygotowaniu, a jednocześnie niesamowicie smaczne. Ich delikatność i subtelny smak sprawiają, że idealnie nadają się na śniadanie, obiad lub kolację. Są lekkie, chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku – w skrócie, to danie, które powinno zagościć na stole każdej jesieni.

Zobacz wideo Fuczki, czyli placki z kiszonej kapusty

Placki z dyni to świetna alternatywa dla klasycznych racuchów, które są przygotowywane od pokoleń. Jesień to czas dyni, której pełno teraz w sklepach i na targach, dlatego ten przepis to doskonały sposób na jej pełne wykorzystanie. Niezależnie od tego, czy lubisz słodkie, czy wytrawne smaki, te placki można łatwo dostosować do własnych upodobań. Są proste do wykonania, a efekt jest naprawdę wart zachodu! Można je podawać z różnymi dodatkami i w każdej wersji są niesamowicie smaczne.

Przepis na placki dyniowe

Składniki

  • 500 g startego na tarce miąższu z dyni,
  • jajko,
  • 100 g mąki pszennej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki cukru (opcjonalnie do wersji słodkiej),
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania

  1. W misce wymieszaj startą dynię z jajkiem, przesianą mąką, proszkiem do pieczenia i solą. Jeśli przygotowujesz wersję słodką, dodaj również cukier. Dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
  2. Na patelni rozgrzej olej i smaż placki na średnim ogniu, aż staną się złociste z obu stron. Odsącz nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku i podawaj placki na ciepło.
  3. Świetnie smakują zarówno solo, jak i z dodatkami takimi jak jogurt, sos czosnkowy czy śmietana. Można je również polać słodkim syropem klonowym, który podbija ich smak. Smacznego!
Więcej o: