Dynia to jedno z tych warzyw, które jesienią jest punktem obowiązkowym. Sprawdzi się na wiele różnych sposobów. Możesz z niej zrobić ciasto albo muffinki dyniowe, chleb, kopytka, upiec razem z innymi warzywami, zamknąć w słoikach albo ugotować pyszną zupę.
Do zupy możesz wykorzystać różne odmiany, choć najlepiej sprawdzi się dynia hokkaido. Dlaczego? Ma miękką skórkę, nie musisz więc jej obierać, a do tego łatwiej będzie ci ją pokroić. Do tego po upieczeniu wciąż będzie zwarta. Równie dobrze jednak sprawdzi się makaronowa, piżmowa albo zwyczajna. Jak upiec dynię? Umyj warzywo, przekrój je na pół i wydrąż środek razem z pestkami.
Dynię hokkaido pokrój w kostkę, słupki lub w plastry (tak szybciej się upieką), pozostałe odmiany przekrój na pół albo w ćwiartki, by łatwiej było oddzielić miąższ od skórki. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Wrzuć pokrojone warzywo, skrop oliwą. Dynię możesz też doprawić ulubionymi przyprawami, np. gałką muszkatołową, cynamonem albo samą solą lub cukrem w wersji na słodko, ale nie jest to konieczne. Dynię piecz przez ok. 30 minut, w przypadku większych kawałków i innych odmian czas może być jednak dłuższy. Gotowa upieczona dynia powinna być miękka.
Zupa z pieczonej dyni jest pełna smaku, z nutą orzechowego aromatu, korzennych przypraw i ziół. Możesz do niej wrzucić swoje ulubione dodatki. Idealnie sprawdzą się szczypta chili, gałka muszkatołowa, kmin rzymski, świeży imbir i czosnek, pasta curry, słodka papryka i papryka wędzona, tymianek. Pod koniec warto dodać mleko kokosowe albo słodką śmietankę kremówkę. Tym razem proponujemy zupę z pieczonej dyni w takiej wersji.
Potrzebne składniki:
Cebulę pokrój w kostkę, marchewkę i batata umyj, obierz i także pokrój w drobną kostkę albo cienkie plasterki. W garnku o grubym dnie rozpuść masło albo rozgrzej oliwę. Wrzuć cebulę, podsmażaj chwilę. Gdy zmięknie, dorzuć marchewkę. Smaż przez ok. 5 minut na małym ogniu, dodaj batata i podsmażaj jeszcze kilka minut. Wrzuć wszystkie przyprawy, zamieszaj. Zalej gorącym bulionem i zagotuj. Po 5 minutach dorzuć upieczoną dynię. Gdy marchewka będzie już miękka, zdejmij garnek z ognia. Zmiksuj blenderem na gładki krem. Dodaj śmietankę albo mleko kokosowe, zamieszaj. Podawaj np. z grzankami i prażonymi pestkami dyni.