Ta zupa z dyni rozgrzeje lepiej niż ciepły kocyk. Sekret tkwi w jednym kroku. Nie pomijaj go

Zupa z pieczonej dyni to idealna propozycja na jesień. Aromatyczna, rozgrzewająca, pełna kolorów i szybka, choć wymagająca odrobiny pracy potrawa świetnie sprawdzi się w chłodniejszy dzień. Jeśli nie wiesz, co zrobić z dyni, to wypróbuj ten przepis.

Dynia to jedno z tych warzyw, które jesienią jest punktem obowiązkowym. Sprawdzi się na wiele różnych sposobów. Możesz z niej zrobić ciasto albo muffinki dyniowe, chleb, kopytka, upiec razem z innymi warzywami, zamknąć w słoikach albo ugotować pyszną zupę.

Zobacz wideo Pokochasz dynię w tej odsłonie. Klasyczne kopytka płaczą z zazdrości

Pieczona dynia? Żaden problem. Wystarczy chwila roboty

Do zupy możesz wykorzystać różne odmiany, choć najlepiej sprawdzi się dynia hokkaido. Dlaczego? Ma miękką skórkę, nie musisz więc jej obierać, a do tego łatwiej będzie ci ją pokroić. Do tego po upieczeniu wciąż będzie zwarta. Równie dobrze jednak sprawdzi się makaronowa, piżmowa albo zwyczajna. Jak upiec dynię? Umyj warzywo, przekrój je na pół i wydrąż środek razem z pestkami.

Dynię hokkaido pokrój w kostkę, słupki lub w plastry (tak szybciej się upieką), pozostałe odmiany przekrój na pół albo w ćwiartki, by łatwiej było oddzielić miąższ od skórki. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Wrzuć pokrojone warzywo, skrop oliwą. Dynię możesz też doprawić ulubionymi przyprawami, np. gałką muszkatołową, cynamonem albo samą solą lub cukrem w wersji na słodko, ale nie jest to konieczne. Dynię piecz przez ok. 30 minut, w przypadku większych kawałków i innych odmian czas może być jednak dłuższy. Gotowa upieczona dynia powinna być miękka.

pieczona dynia
pieczona dynia Valentino Nobile / Getty Images/istock.com

Co zrobić z dyni? Zupa z pieczonej dyni to idealne danie na jesień

Zupa z pieczonej dyni jest pełna smaku, z nutą orzechowego aromatu, korzennych przypraw i ziół. Możesz do niej wrzucić swoje ulubione dodatki. Idealnie sprawdzą się szczypta chili, gałka muszkatołowa, kmin rzymski, świeży imbir i czosnek, pasta curry, słodka papryka i papryka wędzona, tymianek. Pod koniec warto dodać mleko kokosowe albo słodką śmietankę kremówkę. Tym razem proponujemy zupę z pieczonej dyni w takiej wersji.

Potrzebne składniki:

  • pół kilo upieczonej dyni, np. hokkaido,
  • pół litra bulionu,
  • 1 cebula,
  • 1 średniej wielkości marchewka,
  • 1 mały batat - zamiast niego możesz dodać jeszcze 2 marchewki,
  • łyżka masła albo oliwy,
  • pół szklanki mleka kokosowego albo śmietanki,
  • sól i pieprz - do smaku,
  • przyprawy: pół łyżeczki kurkumy, pół łyżeczki kminu rzymskiego, pół łyżeczki papryki wędzonej i pół łyżeczki oregano.

Cebulę pokrój w kostkę, marchewkę i batata umyj, obierz i także pokrój w drobną kostkę albo cienkie plasterki. W garnku o grubym dnie rozpuść masło albo rozgrzej oliwę. Wrzuć cebulę, podsmażaj chwilę. Gdy zmięknie, dorzuć marchewkę. Smaż przez ok. 5 minut na małym ogniu, dodaj batata i podsmażaj jeszcze kilka minut. Wrzuć wszystkie przyprawy, zamieszaj. Zalej gorącym bulionem i zagotuj. Po 5 minutach dorzuć upieczoną dynię. Gdy marchewka będzie już miękka, zdejmij garnek z ognia. Zmiksuj blenderem na gładki krem. Dodaj śmietankę albo mleko kokosowe, zamieszaj. Podawaj np. z grzankami i prażonymi pestkami dyni.

Więcej o: